Největší semifinále! Macháč tentokrát neztratil set, zopakoval kousek ze Ženevy

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Macháč se podruhé v této sezoně probojoval na okruhu ATP do semifinále! Na turnaji ATP 500 v japonském Tokiu si v neděli poradil s Američanem Alexem Michelsenem, jehož porazil za hodinu a 36 minut po setech 7:6(2), 6:3.

Macháčovi se letos povedlo probojovat do semifinále během přípravy na Roland Garros. Ve švýcarské Ženevě, kde se hrál turnaj kategorie ATP 250, dokonce prošel až do finále, v němž na konci května nestačil na Nora Caspera Ruuda.

Zajímavostí je, že na ženevském antukovém turnaji ve čtvrtfinále narazil právě na Alexe Michelsena ze Spojených států, tedy stejného soupeře, jakému čelil v neděli na turnaji vyšší kategorie v Japonsku. A výsledek byl takřka identický!

Před čtyřmi měsíci Macháč porazil Michelsena 6:3, 7:6(2). V Tokiu tento kousek zopakoval, pouze se pořadí setů prohodilo, když český tenista zvítězil 7:6(2), 6:3 a mohl slavit postup do svého největšího semifinále kariéry.

Macháč svému soupeři prorazil podání hned v prvním gemu celého střetnutí. Michelsen ovšem kontroval okamžitým rebrejkem a úvodní sada posléze dospěla až do rozhodujícího tiebreaku, v němž třiadvacetiletý Čech dominoval.

Ve druhém setu měl Macháč k dispozici pět brejkbolů v šestém gemu, nedokázal ale využít ani jeden. V osmé hře si vypracoval další tři brejkboly a Michelsenovi servis nakonec prorazil. Zápas pak dopodával čistou hrou hned v následujícím gemu.

V semifinále si Tomáš Macháč zahraje s Francouzem Ugem Humbertem. Tomu v průběhu druhého setu skrečoval Brit Jack Draper, což byl mimochodem parťák Macháče v turnaji ve čtyřhře. Kvůli Britově zranění však Macháč s Draperem do deblového semifinále nenastoupí.