WADA nesouhlasí s očištěním Sinnera. Požaduje suspendaci, odvolala se k soudu

- Jan Vojkůvka

Světová antidopingová agentura (WADA) byla poslední institucí, která ještě mohla zvrátit rozhodnutí nezávislého tribunálu o tom, že Jannik Sinner nebude za doping nijak potrestán. V sobotu se na stránkách této agentury objevilo oznámení, že se WADA odvolala k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne s požadavkem, aby byla světová jednička suspendována.

„Světová antidopingová agentura potvrzuje, že ve čtvrtek 26. září podala odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v případě italského tenisty Jannika Sinnera, u něhož nezávislý tribunál Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu (ITIA) shledal, že se nedopustil žádného pochybení ani nedbalosti, když byl v březnu 2024 dvakrát pozitivně testován na zakázanou látku klostebol.“

Podle prohlášení agentury však toto zjištění bylo chybné a nebylo podle pravidel. Očištění Sinnera považuje WADA za nesprávné a požaduje pro něj suspendaci.

„WADA požaduje trest zákazu činnosti v délce jednoho až dvou let. WADA nepožaduje diskvalifikaci žádných výsledků, kromě té, kterou již uložil soud prvního stupně,“ píše se na webu.

Pokud by CAS usoudil, že odvolání agentury uzná a Sinner bude potrestán suspendací, znamenalo by to, že by jeho výsledky, které i během doby vyšetřování uhrál, zůstaly v platnosti. K anulování výsledků by mohlo dojít pouze v případě, kdyby byla tato podmínka součástí odvolání.

WADA také uvedla, že případ nebude v současnosti nadále komentovat, jelikož je v šetření arbitráže v Lausanne.

Sinner byl dvakrát pozitivně testován na klostebol v březnu. Dvakrát byl provizorně suspendován, ale v obou případech dokázal se svými právníky tuto suspendaci zrušit. Díky tomu mohl hrát i v průběhu vyšetřování, které vedla ITIA. Při slyšení u nezávislého tribunálu pak padlo rozhodnutí, že Sinnerovo vysvětlení ohledně toho, jak se látka do jeho těla dostala, působí věrohodně.

Sinner měl být kontaminován klostebolem během ošetřování a masážích svým fyzioterapeutem. Tribunál na základě toho rozhodl, že Sinner přijde pouze o body a prize money za Masters v Indian Wells a dalším trestům se vyhne.

Jelikož se ITIA a Italská antidopingová agentura proti rozhodnutí neodvolaly, poslední agenturou, která mohla očištění Sinnera napadnout, byla WADA. Měla na to prodlouženou lhůtu čtyř týdnů, během nichž se případem zabývala.

Sinner tedy ani zdaleka nemá klid, boj o očištění a zamezení suspendace bude pokračovat.

„Jsem tím zklamaný a velmi překvapený, protože jsme měli už tři slyšení. Všechna tři slyšení pro mě dopadla pozitivně,“ prohlásil Sinner během tiskové konference na turnaji v Pekingu, kde postoupil v sobotu do čtvrtfinále. „Nečekal jsem to. Vím ale už pár dní, že se chtěli odvolat, tak dneska je to oficiální. Ale jsem překvapený. Možná se chtějí ujistit, že je všechno správně,“ dodal.