Historický unikát! Tenistky odehrály dva z pěti nejdelších zápasů na okruhu WTA

- Marek Bartošík

Standardní délka zápasu na ženském okruhu WTA se pohybuje v rozmezí hodiny a půl až dvou hodin. Výjimečně se tenistky přetahují o vítězství přes tři hodiny. Aby se ale na elitní tour hrálo více než čtyři hodiny, to je naprostý unikát. V open éře, tedy od roku 1968, se to stalo zatím pouze v šesti případech. Ovšem hned dvakrát za poslední dva týdny!

Na čtvrté místo historické tabulky se díky čtvrtečnímu maratonskému souboji zařadily Sara Sorribesová Tormová (104.) a Sin-jü Kao (171.), které na kurtu v Pekingu strávily čtyři hodiny a 15 minut.

Z vítězství se radovala Sorribesová Tormová po setech 6:7(4), 7:5 a 7:5. Aktérky mimochodem odehrály celkem 265 výměn. Pro srovnání Karolína Muchová absolvovala v dnešním duelu s Annou Blinkovovou (6:1, 6:1) pouhých 88 fiftýnů.

Shodou okolností se před pouhými osmi dny uskutečnil na turnaji v Hua Hinu mač, jenž je nyní pátým nejdelším v historii WTA tour. Němka Laura Siegemundová v něm udolala Číňanku Si-jü Wang po čtyřech hodinách a devíti minutách poměrem 7:6(3), 4:6 a 7:6(1).

Do absolutního rekordu na ženském okruhu však mají zmíněné aktérky stále daleko. Zní to neuvěřitelně, ale v roce 1984 na turnaji v Richmondu potřebovala Američanka Vicki Nelsonová-Dunbarová k vítězství 6:4 a 7:6(11) nad krajankou Jean Hepnerovou celých šest hodin a 31 minut.

Ani jedna z tenistek evidentně nepraktikovala styl servis–volej. Naopak jednou „zabředly“ do nejdelší výměny všech dob, která trvala 643 úderů!

Historická tabulka nejdelších ženských utkání nese i českou stopu. Na třetím místě jsou s časem čtyři hodiny a 19 minut Barbora Strýcová a Ruska Regina Kulikovová. Česká bojovnice zvítězila na Australian Open 2010 poměrem 7:6(5), 6:7(10) a 6:3.