Vítězný start v Tokiu! Macháč na úvod přečkal 21 es od Australana

- Marek Bartošík

Tomáš Macháč (34.) se raduje z vítězného vstupu do turnaje kategorie ATP 500 v Tokiu. Český reprezentant vyřadil v prvním kole Australana Alexeie Popyrina (23.) po dvouapůlhodinovém boji a setech 6:3, 6:7(5) a 7:5. O své výhře proti skvěle servírujícímu Australanovi rozhodl brejkem v posledním gemu. V osmifinále vyzve pátého nasazeného Američana Tommyho Paula (13.).

Na stejného australského soupeře už Tomáš Macháč letos narazil v Montréalu a na Davis Cupu. Na tisícovce v Kanadě prohrál 3:6, 4:6 a Alexei Popyrin si následně senzačně dokráčel až pro trofej. Na reprezentační akci ve Valencii nastoupil Macháč zdravotně limitován a skrečoval už ve druhém gemu.

Na trpký zážitek z Davis Cupu nyní našel dokonalou odpověď! V utkání, kde dominovaly servisy obou hráčů, se dokázal probojovat k cennému vítězství a postupu do osmifinále.

O výsledku první sady rozhodl jediný brejk z šestého gemu, sám Macháč odvrátil brejkbol v poslední hře. Ve druhém dějství měli oba tenisté tři šance na returnu, nikdo ale neuspěl, a tak rozhodoval až tiebreak. V jeho závěru ukázal pevnější nervy Popyrin.

V rozhodujícím setu si tenisté dlouho bez potíží drželi svá podání. Až v závěrečném dvanáctém gemu se Macháč dostal k brejkbolu (čili mečbolu) a ten díky vydařenému náběhu na síť proměnil.

Australanovi nepomohlo k výhře ani 21 es, Macháč jich nastřílel rovných 10. V utkání odvrátil všechny čtyři brejkboly a po svém prvním podání získal 85 procent výměn (Popyrin „pouze“ 76 procent).

Kinoshita Group Japan Open Tennis Championships, Tokio (muži, JPN, 1 818 380 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
Alexei Popyrin (AUS, 23.) – TOMÁŠ MACHÁČ (34.) 3:6, 7:6(5), 5:7