Další bouře nevole vůči Sinnerovi. Jeho krajan dostal za stejný prohřešek čtyři roky

- Jan Vojkůvka

Aféra kolem údajného dopingu Jannika Sinnera některým lidem nedá spát a stále nechápou, jak je možné, že z celé situace vyšel bez trestu. Při zkoumání kauzy navíc vyšlo najevo, že úplně stejný problém měl jeden z jeho krajanů, který ovšem vyfasoval čtyřletou suspendaci. A zvedla se další bouře nevole vůči italské hvězdě.

Stefano Battaglino. Toto jméno vám pravděpodobně nic neříká a nikdy jste se s ním nesetkali. Nelze se divit, tento šestadvacetiletý Ital byl nejvýš ve světovém žebříčku na 760. místě. Neměl ani úroveň na to, aby hrál na challengerech. Přesto se zkoušel prosadit na nejnižším okruhu ITF, na němž si zahrál i nějaká deblová finále.

Jenže v září 2022 byl na turnaji ITF pozitivně testován na klostebol. Tedy látku, na kterou byl pozitivně testován i Jannik Sinner. V těle měl rovněž stopové množství, tak jako jeho slavný krajan. Podle výpovědi byl i způsob, jakým se mu do těla látka dostala, stejný. Ke kontaminaci mělo dojít při masáži či ošetřování z rukou fyzioterapeuta. Jediným rozdílem bylo, že si Battaglino nebyl jistý, protože danou látku ani neznal a neměl kolem sebe stabilní tým, protože na něj neměl peníze.

Sinner s touto obhajobou uspěl, dvakrát mu byla zrušena provizorní suspendace a nakonec byl v srpnu očištěn. Dopingu se nedopustil, jen mu byly sebrány peníze a body za jeden turnaj Masters ve Spojených státech. Jakou roli v tom hrál silný tým právníků či zákulisní nátlak, to je irelevantní. Na každý pád, světová jednička nikterak významně potrestána nebyla a mohla hrát dál.

A Battaglino? Ten byl v únoru 2023 suspendován na čtyři roky. S obhajobou, že nedopoval a byl kontaminován, neuspěl.

Nešťastného Battaglina kontaktovali novináři z Corriere della Sera, aby se svěřil se svým příběhem. Ač nepřeje svému krajanovi nic špatného, pochopitelně cítí nespravedlnost. „Látka byla stejná, stejně jako nízké hodnoty. Jeden nedostane nic, já čtyři roky. Jsem za něj rád a přeji mu z celého srdce úspěch, ale jsem opravdu zklamaný, hrozně moc,“ přiznal.

Battaglino, který nebude moci hrát tenis až do roku 2027, musel zcela překopat svůj život. „Pro sport jsem vyvrhel. A vlastně jsem od února 2023, kdy jsem byl suspendován, změnil svůj život. Pracuji v rodinné firmě a považuji se za šťastného člověka. Abych řekl pravdu, kdybych byl tenisovým trenérem, tak by mě to zničilo,“ řekl. Při suspendaci by se totiž nemohl jako trenér živit, zákaz platí i na tyto činnosti.

Kdo zapříčinil, že se mu klostebol dostal do těla? Konkrétního viníka určit nemůže, protože na okruhu ITF, kde se točí malé peníze, nemá prakticky nikdo svůj vlastní tým.

„Pokud nepatříte mezi světovou špičku a nemáte trenéra, dělíte se o něj s osmi dalšími sportovci, stejně jako o fyzioterapeuta. Máte společné pokoje s ostatními hráči, sdílíte noční lety, sdílíte taxíky na cestu na turnaj. Rizik kontaminace je mnoho,“ vyprávěl.

„Trápí mě, že by si někdo mohl myslet, že jsem dopoval, že jsem bral látky, abych podváděl. Tak to není, nikdy jsem to nedělal. Když vyprávím celý příběh, všichni říkají, že je to šílenost. A když si pomyslím, že když jsem si na portálu přečetl o klostebolu, ani jsem nevěděl, co to je,“ řekl s tím, že se o údajně zneužité látce dozvěděl až na webu Mezinárodní agentury pro integritu tenisu.

Battaglino nikdy nebyl tenistou, který by mohl patřit hvězdy. Ale snažil se hrát a dělat to, co miloval. Údajný doping, či kontaminace zakázanou látkou, mu tuto možnost sebrala. O rok a půl později byl na stejnou látku pozitivně testován Jannik Sinner a nic se nestalo.

Suspendovat Sinnera za stopové množství látky by ničemu neprospělo. Ale stejně tak by neměl být aplikovaný dvojí metr.