Bitva dlouhá 217 minut vynesla Štruplové první letošní titul! Porazila nasazenou jedničku

- Jan Vojkůvka

Julie Štruplová (268.) na turnaji ITF v italské Santa Margheritě nepoznala hořkost porážky a dokráčela si až pro turnajovou trofej! Ve finále se utkala s první nasazenou Nurií Brancacciovou (210.) z Itálie, kterou po více než třech a půl hodinách zdolala 5:7, 7:6(5), 6:2. Devatenáctiletá Češka vybojovala první titul v roce 2024.

Štruplová na profesionálním okruhu ITF doposud triumfovala třikrát, z toho dvakrát v minulé sezoně. Letos se jí ale nedařilo udělat poslední krůček, aby si některý z turnajů podmanila, přestože už byla dvakrát ve finále a na řadě dalších akcí prošla do semifinále.

V italské Santa Margheritě, kde se hrál turnaj kategorie W35, však už přemožitelku nenašla. Los přitom neměla úplně jednoduchý, ve čtvrtfinále hrála s domácí Tatianou Pieriovou, v semifinále zase s Alionou Bolsovovou ze Španělska, což je bývalá členka elitní světové stovky.

Všechny překážky ale překonala a vybojovala místenku do nedělního finále. A to se proměnilo v dramatickou řež.

Zápas s první nasazenou Brancacciovou trval tři hodiny a 37 minut. V prvním setu Štruplová čtyřikrát stáhla ztrátu brejku, přesto nakonec nápor domácí hráčky neustála. A zle to s ní vypadalo i ve druhé sadě, ve které prohrávala se ztrátou dvou brejků už 2:5.

Štruplové se povedlo srovnat, načež to vypadalo, že její snaha vyjde nazmar, jelikož v jedenáctém gemu opět přišla o podání. Rebrejkem si ale vynutila tiebreak, který vyhrála 7:5. A tím odpor Brancacciové dokonale zlomila.

V rozhodujícím setu už Štruplová o servis nepřišla a dvěma vlastními brejky si závěrečné dějství podmanila.