Kovačkové poslední krůček nevyšel. Z evropského šampionátu však odjíždí se dvěma medailemi

- Jan Vojkůvka

Alena Kovačková na mistrovství Evropy do 18 let v rakouském Oberpullendorfu nakonec na zlatou medaili nedosáhla. V nedělním finále dvouhry nedokázala navázat na své předchozí výkony a s první nasazenou Teodorou Kostovičovou ze Srbska prohrála 1:6, 0:6. Přesto si odváží hned dva cenné kovy.

Sedmnáctiletá Kostovičová, která na nedávném juniorském US Open postoupila do čtvrtfinále ve dvouhře i čtyřhře, se ukázala být nad síly o rok mladší české tenistky. Kovačková přitom v posledních zápasech v Oberpullendorfu předváděla dominantní výkony a v semifinále deklasovala Polku Stankiewiczovou dvakrát 6:1.

Finále ovšem tenistce pražské Sparty nevyšlo podle představ. Do zápasu navíc opět nastoupila se zatejpovaným ramenem, což jí rozhodně také zrovna nepřidalo.

I tak ale může Kovačková odjíždět z mistrovství Evropy do 18 let nadšená. Ke stříbru z dvouhry totiž přidala rovněž bronz ze čtyřhry. Ten vybojovala spolu s Eličkou Ticháčkovou. Češky zvládly na turnaji náročné zápasy proti Chorvatkám a Slovenkám a zastavily je až v semifinále Nizozemky Joy De Zeeuwová a Britt Du Preeová, které nakonec celý turnaj vyhrály.

Poražení semifinalisté, ať už ve dvouhrách nebo čtyřhrách, na mistrovství Evropy automaticky získávají bronzové medaile. Kovačková si tak domů přiveze hned dva cenné kovy, přičemž na evropském šampionátu bude moci startovat i příští rok, pokud bude chtít.

Medailovou sbírku české výpravy rozšířili ještě ve čtyřhře chlapců Denis Peták s Janem Klimasem. Českým talentům se rovněž podařilo projít v deblu do semifinále, v němž prohráli s Rumuny Stefanem Haitou a Lucou Predou a rovněž obdrželi bronzové medaile.