Nový parťák pro Pavláska! V Asii si zahraje s dalším grandslamovým šampionem

- Marek Bartošík

Adam Pavlásek si našel minimálně pro dva velké asijské turnaje nového parťáka. Nejlepší český deblista spojí na pětistovce v Tokiu a tisícovce v Šanghaji síly s velezkušeným Nizozemcem Jeanem-Julienem Rojerem, který je trojnásobným grandslamovým šampionem v mužské čtyřhře.

Letošní sezona je pro Adama Pavláska charakteristická častým střídáním parťáků. Až do Wimbledonu nastupoval po boku Uruguayce Ariela Behara. Na letních antukových turnajích v Gstaadu a Kitzbühelu si vyzkoušel spolupráci s Britem Jamiem Murraym.

Do Ameriky se devětadvacetiletý Čech vypravil po boku chorvatského grandslamového vítěze Ivana Dodiga. Odehráli spolu turnaj ve Winston-Salemu a následně i grandslamové US Open, kde postoupili do osmifinále.

Poněkud překvapivě se ale tato česko-chorvatská dvojice neobjeví na asijské šňůře turnajů. Zatímco Dodig je do Pekingu i Šanghaje přihlášen se šestým deblistou světa Indem Rohanem Bopannou, Pavlásek spojil pro Tokio a Šanghaj síly s Nizozemcem Jeanem-Julienem Rojerem.

Dá se spekulovat, že Dodig dostal od elitního deblisty Bopanny nabídku, která se jednoduše neodmítá. Pro Pavláska je však klíčové, že namísto Chorvata získal odpovídající náhradu v podobě Rojera.

Třiačtyřicetiletý Nizozemec se řadí k nejúspěšnějším deblovým specialistům poslední dekády. Na kontě má tři grandslamové trofeje z mužské čtyřhry (Wimbledon 2015, US Open 2017, Roland Garros 2022) a jednu z mixu (Roland Garros 2014). Na elitním okruhu oslavil celkem 37 titulů ze čtyřhry, ve sbírce má i vavřín z Turnaje mistrů 2015.

V deblovém žebříčku byl Rojer nejvýše třetí, nyní je na 39. místě, tedy těsně před jednačtyřicátým Pavláskem. Oba mají letos zápornou zápasovou bilanci, což jistě chtějí změnit.

Akce kategorie ATP 500 v Tokiu se uskuteční od 25. září do 1. října. Následná tisícovka v Šanghaji je na programu od 2. do 13. října.