Klíčový titul v náročném období. Kopřiva zamezil žebříčkovému propadu

- Jan Vojkůvka

Vít Kopřiva vyhrál na challengeru v polském Štětíně i pátý zápas a po loňském postupu do finále se tentokrát stal šampionem! V nedělním utkání si poradil s Italem Andreou Pellegrinem, kterého porazil za hodinu a padesát minut po setech 7:5, 6:2. Český tenista vybojoval v pořadí svůj čtvrtý titul na okruhu ATP Challenger Tour.

Sedmadvacetiletý Kopřiva věděl, že jej po US Open čeká hodně těžká práce. V minulé sezoně během několika zářijových týdnů zářil, když vyhrál challenger v Tullnu, ve Štětíně byl ve finále a Bad Waltersdorfu prošel do semifinále. Kopřiva tak věděl, že ho čeká náročné období a hodně těžká obhajoba velké spousty bodů.

Nezačal přitom vůbec dobře. V Tullnu prohrál hned v prvním kole a rankingem se propadl ze 118. místa na 143. pozici. Neobhájit sto bodů jej přišlo hodně draho.

Další složitou obhajobu přitom měl absolvovat hned další týden ve Štětíně. Loni na tomto challengeru prošel až do finále, v němž prohrál s Federicem Coriou. Tentokrát ale pátý nasazený přemožitele nenašel a dokonce velký polský turnaj vyhrál!

„Dnešní finále bylo strašně těžké. Podmínky byly hodně náročné, bylo větrno. Oba jsme s tím bojovali, jak jsme mohli a bylo to nahoru dolů,“ hodnotil Kopřiva. „Naštěstí jsem vyhrál první set, který mi pomohl dostat se nahoru na začátku druhého setu.“

„Z mého pohledu super finále a po loňsku, kdy jsem tu finále prohrál, tak jsem rád. Je to pro mě takové zadostiučinění, že jsem tu vyhrál a zopakoval jsem ten týden ještě lepší oproti minulému roku. Celý týden jsem si moc užil,“ dodal.

Do turnaje nevstoupil ideálně, zápas proti Američanovi Nicolasovi Morenovi musel otáčet. Povedlo se mu to a v osmifinále povolil jen tři gemy Sebastianovi Fanselowovi. Následovaly další dva velmi těžké zápasy, ve kterých porazil Alexeje Vatutina (6:4, 1:6, 6:4) a především v odvetě za loňské finále Federica Coriu (5:7, 7:5, 7:6).

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Invest in Szczecin Open (@szczecinopen)

Po více než tříhodinové bitvě s Argentincem se Kopřiva mohl radovat z postupu do finále, v němž číhal nenasazený Ital Andrea Pellegrino, se kterým český tenista doposud dvakrát prohrál. V neděli to však byl Kopřivův den.

V prvním setu Kopřiva dvakrát přišel o výhodu brejku, pak ovšem opět udeřil v jedenáctém gemu a úvodní dějství dopodával. Tím se utkání zlomilo. Pellegrino si na začátku druhé sady podržel podání, načež Kopřiva získal pět her v řadě. Až za stavu 5:1 povolil Italovi udržet ještě jednou servis a zápas posléze v osmé hře zakončil.

Kopřiva triumfem ve Štětíně zamezil významnému propadu světovým žebříčkem, který mu hrozil. Naopak se díky zisku čtvrté trofeje opět posune směrem nahoru a bude mu v pondělním vydání náležet umístění okolo 132. místa.

Náročné období však pro Kopřivu stále nekončí. Příští týden má obhajovat loňské semifinále v rakouském Bad Waltersdorfu. V úvodním kole ho čeká domácí Sandro Kopp.


Galerie