Změna na postu kapitána! Daviscupový tým nově povede Berdych

- Redakce

Předsednictvo Českého tenisového svazu v neděli ráno rozhodlo o výměně kapitána daviscupového týmu. Jaroslava Navrátila, který na lavičce českého týmu působil 18 let, nahradí dvojnásobný daviscupový vítěz Tomáš Berdych.

„K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii. Jaroslavovi náleží velký respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme,“ uvedl předseda ČTS Jakub Kotrba.

Jaroslav Navrátil začal pracovat v roli nehrajícího kapitána v roce 2006. Tehdy byl český tým v nižší daviscupové divizi, pod vedením Navrátila se ovšem povedlo vrátit do Světové skupiny a v letech 2012 a 2013 dokonce vyhrát salátovou mísu.

Po osmnácti letech se sedmašedesátiletý trenér s týmem loučí neúspěšným vystoupením v základní skupině ve Španělské Valencii, kde český tým prohrál všechny tři zápasy s celkovým skóre 1:8. V pozici kapitána jej nahradí jeho bývalý reprezentační svěřenec Tomáš Berdych, který byl u obou triumfů českého týmu v Davis Cupu.

Zkušenosti s rolí trenéra nabírá bývalý čtvrtý hráč světa v týmu Jiřího Lehečky, se kterým spolupracuje od minulé sezony.

Berdych zahájí své první schůzky s českými hráči v roli kapitána na nadcházejících turnajích v Asii. „S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co my před více než 10 roky,“ uvedl ke svému jmenování.

Prvním zápasem v nové funkci bude pro Tomáše Berdycha únorová kvalifikace o postup do finálového turnaje 2025. O soupeři a místě utkání rozhodne los ITF.