Navrátil po druhé prohře: Byl to pro mě nejhorší den v roli kapitána

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Vloni to byla česká krasojízda. Češi poráželi jednoho favorita za druhým a svou skupinu překvapivě ovládli se skóre 9:0. Letos je situace zcela opačná, tým pod vedením Jaroslava Navrátila se vlivem zdravotních potíží rozpadá jako domeček z karet. A po čtvrteční prohře s Austrálií je jasné, že se do vyřazovací fáze Davisova poháru nepodívá. „Musím si s hráči promluvit a doufám, že se dáme před sobotou do kupy,“ věří velezkušený lodivod.

Jen těžko si lze představit atmosféru u dopolední porady české daviscupové reprezentace. Jiří Lehečka přes noc bojoval s horečkami, Tomáši Macháčovi se zase v zápase v Carlosem Alcarazem rozjelo zranění pravé nohy. „Jiří ani Tomáš nechtěli jít na kurt, ale museli jsme se rozhodnout, co bude nejlepší pro tým. U týmu působím jako kapitán 18 let, nastalo už hodně situací, ale nikdy jsme zápas předem nevzdali,“ uvedl Jaroslav Navrátil.

Z debaty vzešel následující plán: místo Lehečky zabojuje proti Kokkinakisovi Menšík, který zároveň naskočí i do závěrečné čtyřhry. Macháč sehraje zápas s Popyrinem, avšak je pravděpodobné, že utkání dříve či později skrečuje.

Nejmladší člen českého týmu nakonec podlehl Australanovi s řeckým původem po setech 2:6, 7:6(2) a 3:6. „Jakub včera končil kolem půlnoci a dnes musel hrát singl i debl, nebylo to pro něj nic jednoduchého. Ale na kurtu nechal všechno,“ nechal se slyšet český daviscupový kapitán.

Tomáš Macháč poté skrečoval souboj s Alexeiem Popyrinem už ve druhém gemu a na tiskové konferenci uvedl, že pro něj turnaj ve Valencii s největší pravděpodobností skončil. „Doufám, že se dá Jirka do pořádku. V pátek máme den volna, což se určitě hodí. Uvidíme, jestli se nedá dohromady i Tomáš. Přeci jen měl křeče ve středu a dnes odehrál jen pět minut,“ polemizoval Navrátil.

Závěrečnou čtyřhru obstarali Adam Pavlásek a Jakub Menšík, kteří nestačili po sadách 4:6, 2:6 na favorizované duo Matthew Ebden, Max Purcell. „Myslel jsem si, že s Adamem tvoří nejlepší pár Tomáš, ale tady se ukazuje, že i s Kubou hrají velice slušného debla,“ řekl Jaroslav Navrátil.

Také dodal, že přestože současná česká situace není zrovna lichotivá, tak na ní dokáže najít i pozitiva. „Myslím si, že tohle přináší dobré věci Kubovi Menšíkovi. Kdyby byli oba kluci zdraví, asi by nenastoupil. Pozitivní je také to, že máme kolem kluků skvělý tým lidí, který pro ně dělá naprosté maximum.“

A věří, že se jeho svěřenci mohou se základní skupinou důstojně rozloučit. „Jako kapitán chci, abychom hráli v co nejsilnější sestavě a udělali vše pro to, abychom mohli Francii porazit, nebo s ní alespoň hráli vyrovnaně. Ne abychom tam zase šli odevzdat bod,“ má jasno.

Skupina B (Valencie): Austrálie – Česko 3:0
Thanasi Kokkinakis (78.) – Jakub Menšík (67.) 6:2, 6:7(2), 6:3
Alexei Popyrin (24.) – Tomáš Macháč (35.) 1:0 skreč
Ebden, Purcell – Menšík, Pavlásek 6:4, 6:2


Galerie