Tři zápasy během 24 hodin? To jsem ještě nezažil, přiznal bojovník Menšík

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Devatenáctiletý Jakub Menšík byl ve čtvrtek dopoledne postaven před složitý úkol. Týmovou trojku po onemocnění Jiřího Lehečky proti Austrálii čekaly hned dva zápasy, a přestože na kurtu rozhodně ostudu neudělal, tak do české kabiny kýžený bod nepřinesl. Nejdříve podlehl Thanasimu Kokkinakisovi, načež po boku Adama Pavláska nestačil na pár Ebden, Purcell. „Situace v týmu je špatná. A když nastupujete na kurt s vědomím, že pravděpodobně celou sérii prohrajete, tak to není nic příjemného,“ nechal se slyšet prostějovský tenista.

Že proti Austrálii nastoupí i do dvouhry, se Jakub Menšík dozvěděl až dopoledne. Nakonec v úvodním souboji série svedl s Thanasim Kokkinakisem urputnou bitvu, kterou ve výsledku prohrál po setech 2:6, 7:6(2) a 3:6. „Zápas to byl náročný. Bylo obtížné hrát s tím, že Jirka ani Tomáš nejsou schopni nastoupit. Ale jak jsem vešel na kurt a přečkal první krizi, tak jsem se dokázal od těch myšlenek oprostit. Thanasi skvěle servíroval, byla to hlavně bitva servisů,“ okomentoval dění na dvorci Menšík.

Český mladík se zaskvěl ve druhém dějství, které ovládl, ačkoliv o poznání zkušenější soupeř dokonce podával na vítězství. „Dokázal jsem vstát z mrtvých a poprvé mu vzít servis. Dobře jsem zachytil začátek tiebreaku a on znervózněl. Ve třetím setu jsme oba dobře podávali. Chybělo trochu lépe poskládat jednotlivé body,“ litoval devatenáctiletý pravák.

Po singlu si Menšík příliš neodpočinul. Jeho týmový parťák Tomáš Macháč skrečoval souboj s Alexeiem Popyrinem takřka okamžitě, následovala tak závěrečná čtyřhra. V ní po boku Adama Pavláska nestačil na kvalitní australskou dvojici Matthew Ebden, Max Purcell a musel se smířit s porážkou 4:6, 2:6.

„Za posledních 24 hodin jsem odehrál tři zápasy, to jsem snad ještě nezažil. Ale máme tu kolem sebe skvělý tým. Pro regeneraci jsem udělal maximum, kluci mě dali do kupy. Bylo to náročné, možná to trochu hrálo roli, ale nijak zásadně to můj výkon neovlivnilo. Na kurtu jsem se cítil fyzicky dobře,“ ujistil Menšík.

Adam Pavlásek poté uznale smekl před výkonem jedněch z nejlepších deblistů současnosti. „Hráli si s námi jako kočka s myší, kvalita soupeřů byla ještě větší než ve středu. Hlavně Purcell s námi zametal, minulý týden vyhrál US Open a bylo vidět, že je na koni. I to se stává, i takové jsou někdy zápasy. Z naší strany to nebyl propadák, velký kredit ale patří soupeřům. Klobouk dolů,“ řekl 41. deblista světového žebříčku.

Zároveň připomenul blížící se poslední skupinový duel s Francií. „Musíme se kousnout a co nejlépe se připravit. A s grácií a ctí dohrát sobotní zápas,“ zmínil devětadvacetiletý rodák z Bílovce.

Skupina B (Valencie): Austrálie – Česko 3:0
Thanasi Kokkinakis (78.) – Jakub Menšík (67.) 6:2, 6:7(2), 6:3
Alexei Popyrin (24.) – Tomáš Macháč (35.) 1:0 skreč
Ebden, Purcell – Menšík, Pavlásek 6:4, 6:2


Galerie