Macháč po Austrálii: Měl jsem strašné bolesti, s Alcarazem jsem měl skrečovat dřív

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Musel to zkusit, jiná možnost pro Tomáše Macháče nebyla. Poté, co Jiřího Lehečku během noci vyřadila horečka, se český tým dostal do svízelné situaci. Jenže to nešlo, berounský tenista zápas s Australanem Alexeiem Popyrinem skrečoval už ve druhém gemu. „Dneska jsem se probudil a moje pravá noha byla v úplně dezolátním stavu,“ popisoval své trable tenista, jenž skončil po středečním souboji s Carlosem Alcarazem ve velkých křečích.

Už před startem čtvrteční série s Austrálií kapitán Jaroslav Navrátil uvedl, že Tomáš Macháč zápas s Alexeiem Popyrinem pravděpodobně nedohraje. A tak se stalo, česká jednička se po prvním gemu ještě nechala ošetřovat, ten následující už ale nedokončila.

Macháč do utkání nastupoval za nepříznivého stavu 0:1 poté, co Jakub Menšík nestačil na Thanasiho Kokkinakise. Jiří Lehečka do série zasáhnout nemohl, v současnosti se totiž léčí s horečkou na hotelu. Jenže Popyrina berounský rodák příliš nepotrápil, středeční zdravotní trable nevymizely, naopak ho ještě intenzivněji paralyzovaly.

„Něco bohužel není v pořádku. Jsem smutný, je to pro mě i celý tým těžký moment. Ale nebyla jiná možnost než to zkusit, tak jsem to zkusil. Ale nebylo to dobré,“ mrzelo Macháče.

„Zápas s Alcarazem jsem měl skrečovat dřív. Hned jak jsem vyšel ven, tak jsem dostal křeč do celého těla. Museli mě vynést nohama napřed. Měl jsem strašné bolesti, půl hodiny jsem nemohl dostat křeče z těla, pak jsme to dali nějak dohromady, uklidnil jsem se. Když jsem šel spát, myslel jsem si, že by se můj stav mohl zlepšit. Bohužel jsem si v utkání s Carlosem udělal něco s pravou nohou, bolí mě achilovka a lýtko,“ dodal.

Tomáš Macháč v minulosti několikrát český daviscupový tým podržel. Letos se mu turnaj ve Valencii nevyvedl, přesto nevěší hlavu.

„Budu k tomu přistupovat tak, že jsem udělal vše, abych mohl reprezentovat. Myslím, že kdybych byl stoprocentní, tak by utkání s Alcarazem mohlo být neskutečnou podívanou až do samotného konce. Dneska je to smutný, ale nebyla jiná možnost než nastoupit, protože nám hrozila diskvalifikace. Dvě prohry se mi do statistik připíšou, ale v Davis Cupu jinak předvádím vynikající výkony,“ přemítal 35. tenista světového žebříčku.

Týmu pod vedením kapitána Jaroslava Navrátila zbývá odehrát závěrečný sobotní zápas s Francií. Účast Jiřího Lehečky je nejistá, naopak ohledně startu Tomáše Macháče je už v současnosti nejspíše jasno. „Šance, že v sobotu nastoupím, bohužel není,“ uvedl olympijský vítěz z Paříže.

Skupina B (Valencie): Austrálie – Česko 3:0
Alexei Popyrin (24.) – Tomáš Macháč (35.) 1:0 skreč


Galerie