Češi prohráli i s Australany. Menšík padl ve třech setech, Macháče dál trápí zranění

- Redakce

Český daviscupový tým ve čtvrtek odehrál další duel základní skupiny ve španělské Valencii. Ani druhé klání však radost českým tenistům nepřineslo, když už po singlech bylo rozhodnuto o vítězství Australanů. V utkání dvojek prohrál Jakub Menšík po třísetové bitvě s Thanasim Kokkinakisem. V duelu jedniček pak Tomáš Macháč skrečoval ve druhém gemu zápas s Alexeiem Popyrinem. Češi neuspěli ani v závěrečné čtyřhře, a tak už nemají šanci na postup ze skupiny do čtvrtfinále.

Čeští tenisté v základní skupině Davis Cupu prohráli i druhé střetnutí. Po domácím Španělsku tentokrát nestačili na Austrálii, se kterou prohráli rovněž 0:3. 

Po porážce Jakuba Menšíka, jenž nestačil na Thanasiho Kokkinakise, trvalo utkání jedniček jen pár minut. Tomáš Macháč v průběhu druhého gemu souboj s Alexeiem Popyrinem skrečoval.

Nadále jej totiž trápily problémy, kvůli kterým skrečoval už středeční zápas s Carlosem Alcarazem. Ve středečním utkání dostával český tenista silné křeče do obou nohou a obtíže cítil i na začátku zápasu s Popyrinem.

Už po prvním gemu si Macháč vyžádal přestávku na ošetření a bylo patrné, že není schopný odvést svůj standardní výkon. Ve druhé hře sice zkusil ještě několik servisů, ale nakonec se rozhodl utkání vzdát a neriskovat případné zhoršení zdravotního stavu.

„Něco bohužel není v pořádku. Jsem smutný, je to pro mě i celý tým těžký moment. Včera jsem měl křeče v celém těle, nebylo to nic příjemného, měl jsem velké bolesti. Dneska jsem se probudil a moje pravá noha byla v úplně dezolátním stavu. Ale nebyla jiná možnost než to jít zkusit, tak jsem to zkusil. Ale nebylo to dobré,“ mrzelo Macháče.

Tomuto zápasu předcházel souboj dvojek, v němž Jakub Menšík nahradil nemocného Jiřího Lehečku. Devatenáctiletý hráč prohrál po dvou hodinách a 24 minutách s Thanasim Kokkinakisem 2:6, 7:6(2), 3:6.

Český tenista prohrával ve druhém setu 4:5 se ztrátou brejku, povedlo se mu ale vyrovnat a dotáhnout následně sadu do tiebreaku, který vyhrál hladce 7:2.

V rozhodující sadě se ovšem neprobojoval ani k jednomu brejkbolu, sám naopak o servis přišel v šestém gemu a Kokkinakis posléze zápas dokázal dopodávat.

V závěrečném deblu se vedle Menšíka představil deblista Adam Pavlásek, na elitní australské deblisty z Top 10 Matthewa Ebdena a Maxe Purcella však nestačili. Za hodinu hry prohráli 4:6, 2:6.

Skupina B (Valencie): Austrálie – Česko 3:0
Thanasi Kokkinakis (78.) – Jakub Menšík (67.) 6:2, 6:7(2), 6:3
Alexei Popyrin (24.) – Tomáš Macháč (35.) 1:0 skreč
Ebden, Purcell – Menšík, Pavlásek 6:4, 6:2

Skupina A (Boloňa): Nizozemsko – Brazílie 2:1
Botic Van De Zandschulp (68.) – Joao Fonseca (158.) 4:6, 6:7(3)
Tallon Griekspoor (39.) – Thiago Monteiro (76.) 7:6(2), 6:4
Koolhof, Van De Zandschulp – Matos, Melo 6:4, 7:6(5)

Skupina C (Ču-chaj): Německo – Chile 3:0
Maximilian Marterer (104.) – Tomas Barrios Vera (162.) 6:1, 6:3
Yannick Hanfmann (96.) – Alejandro Tabilo (22.) 7:5, 6:4
Krawietz, Puetz – Barrios Vera, Soto 6:1, 6:3

Skupina D (Manchester): Kanada – Finsko 3:0
Denis Shapovalov (100.) – Eero Vasa (703.) 7:6(2), 6:2
Felix Auger-Aliassime (21.) – Otto Virtanen (109.) 6:2, 6:3
Auger-Aliassime, Shapovalov – Heliovaara, Virtanen 6:2, 7:5