Navrátil o Macháčovi: Něco to naznačuje, musíme najít příčinu

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Jedna rána za druhou. Českému týmu se úvodní daviscupový duel nevyvedl, domácím Španělům podlehl jednoznačně 0:3. Navíc visí otazník nad zdravotním stavem Tomáše Macháče, jenž musel kvůli křečím skrečovat utkání s hvězdným Carlosem Alcarazem. „Co se dá dělat. My byli natěšení, že soupeře můžeme porazit,“ přemítal na konci středečního programu kapitán Jaroslav Navrátil.

Sérii se Španělskem otevřelo utkání Jiřího Lehečky. Rodák z Kněžmostu nastupoval proti veteránovi Robertu Bautistovi Agutovi v roli favorita, nakonec se ale musel smířit s porážkou 6:7(1), 4:6. „Jirkovi zápas nevyšel, na druhou stranu Bautista Agut předvedl skvělý tenis, nedělal moc chyb. Ne nadarmo s ním Jirka předtím dvakrát prohrál,“ nechal se slyšet Jaroslav Navrátil.

Tomu následně přibyly vrásky po zápase Tomáše Macháče s Carlosem Alcarazem. Jeho svěřenec ovládl sice první sadu 7:6(3), jenže v té další ho začaly trápit zdravotní problémy. Chvíli po začátku třetího dějství byl berounský tenista nucen klání s čtyřnásobným grandslamovým vítězem skrečovat.

„Macháč odehrál neuvěřitelný první set, možná nejlepší v jeho daviscupové kariéře, ale pak začal mít křeče. Na turnajích hraje dlouhé zápasy bez křečí, ale v Davis Cupu se mu to stalo potřetí nebo počtvrté. A to je pak těžké hrát se třetím hráčem světa,“ povzdychl si Navrátil.

K potížím současné české jedničky se ještě několikrát vrátil. „Macháč věřil, že jde zvítězit. Alcaraz byl pod velkým tlakem, nehrál svůj nejlepší tenis. Myslel jsem si, že se z toho Tomáš může dostat, ale když jsme vyšli ven, tak ho chytily křeče do celého těla. Vloni se mu to stalo proti Jižní Koreji, kdy hrál proti tenistovi ze třetí stovky žebříčku,“ dodal s tím, že bude důležité najít spouštěč zdravotních patálií.

„Tomáš byl ve stresu a z neuvěřitelného tenisu šel dolů. Je to na zvážení. Mrzí to hlavně jeho, protože předvádí super výkony. Něco to naznačuje, musíme najít příčinu,“ povídal sedmašedesátiletý lodivod.

Další pokračování 35. hráče světového žebříčku na turnaji je tak ve hvězdách. „Snad bude v pořádku, ale hrajeme zítra. A když je člověk v takových křečích, tak se jen těžko dokáže hýbat,“ řekl Navrátil před čtvrtečním soubojem s Austrálií, jenž odstartuje v 16:00.

Skupina B (Valencie): Česko – Španělsko 0:3
Jiří Lehečka (37.) – Roberto Bautista (62.) 6:7(1), 4:6
Tomáš Macháč (35.) – Carlos Alcaraz (3.) 7:6(3), 1:6 skreč
Menšík, Pavlásek – Alcaraz, Granollers 7:6(2), 3:6, 6:7(2)


Galerie