Nemohl jsem se ani pohnout, smutnil Macháč. A ví, že s Alcarazem měl šanci

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Mohl to být další velký den pro český tenis. Tomáš Macháč měl světovou trojku Carlose Alcaraze na lopatě, když se mu podařilo získat první sadu. Jenže cestu berounského rodáka zastavily křeče, které mu nedovolily pokračovat ve skvěle rozehraném utkání. „Je mi to líto. V prvním setu jsem hrál skvěle, měl jsem šanci vyhrát,“ smutnil Macháč po skreči za stavu 1:1 na sety.

Tomáš Macháč vstoupil do druhého zápasu daviscupové série se Španělskem v roli jasného outsidera. Navíc musel dohánět ztrátu 0:1, kterou zapříčinila porážka Jiřího Lehečky s Robertem Bautistou Agutem.

První sadu zvládl český tenista bravurně. Čtyřnásobného grandslamového vítěze v ní porazil 7:6(3) a byl na koni. „Byl jsem naprosto spokojený s tím, jaký výkon jsem na kurtu předváděl. Začal jsem nervózně, dal jsem dvě dvojchyby. Možná na to měla vliv i bouřlivá atmosféra. Potom jsem skvěle nastoupil, to byla super odpověď. Od stavu 1:1 už to byl parádní tenis,“ pochvaloval si Macháč.

Jenže pak českou jedničku v úvodu druhého dějství zradilo zdraví. „Přihodilo se to v dlouhé výměně za stavu 1:2, kdy Carlos zahrál neuvěřitelný volej. V ten moment jsem se cítil dost unavený. Následně jsem chytil křeč do celého těla během podání, nemohl jsem se ani pohnout,“ popisoval své trable.

Z dnešního utkání si odnesu to, že mohu hrát se třetím tenistou světa. A navíc být rychlejší!

Olympijský vítěz ještě bojoval. Druhé dějství dohrál, v tom třetím ale své trápení po chvíli ukončil. „Přemýšlel jsem, jak to udělat, abych mohl ještě pokračovat. Rád reprezentuju, ale takhle to dál nešlo,“ dodal.

Tomáš Macháč se od začátku reprezentačního srazu netajil tím, že si ze severoamerické šňůry přivezl do Evropy suvenýr v podobě nachlazení. „Už v letadle jsem cítil, že mě bolí v krku, asi jsem měl i teplotu. Byl jsem nemocný, přijel jsem do Valencie bez očekávání. Nicméně jsem hrál výborně na trénincích, fakt jsem se cítil skvěle. Věděl jsem, že nejsem stoprocentní, ale když hrajete takhle skvělý tenis, je škoda toho nevyužít. Podařilo se mi být jedničkou týmu, měl jsem hrát proti Alcarazovi a cítil jsem, že mám šanci. Bohužel tělo řeklo ne,“ mrzelo 35. tenistu světového žebříčku.

Macháč se také zmínil, že ho podobné zdravotní problémy potkaly už v minulosti. „Tyhle křeče jsem měl v důležitých zápasech, ale bylo to spíš hlavou, nervozitou. Naučil jsem se s tím pracovat. Tentokrát to musím svést na virózu, všechno jsem udělal správně, jenže virus mě dneska porazil,“ řekl novinářům na tiskové konferenci.

Tam dorazil se zklamaným výrazem v obličeji. Tomu se nikdo nemůže divit, velké vítězství bylo blízko. A že by se svěřencům Jaroslava Navrátila opravdu hodilo. Přesto Macháč dokázal ze svého představení vypíchnout několik pozitivních bodů.

„Z dnešního utkání si odnesu to, že mohu hrát se třetím tenistou světa. A navíc být rychlejší! To je první pozitivní věc. Druhou je, že i za krátkou dobu po viróze dokážu předvést takhle kvalitní výkon. Na druhou stranu musím do budoucna předpokládat, že podobná situace může znova nastat. A budu muset udělat složité rozhodnutí. Teď to bylo těžké, nebyl žádný náznak, že by se mnou bylo něco špatně,“ polemizoval Tomáš Macháč, nad jehož účastí v příštích zápasech visí veliký otazník.

Skupina B: Česko – Španělsko (Valencie, tvrdý povrch – hala)
Tomáš Macháč (35.) – Carlos Alcaraz (3.) 7:6(3), 1:6 skreč


Galerie