Šachová partie se smutným koncem. Hrál přesně to, co potřeboval, uznal Lehečka

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Ani napotřetí to nevyšlo. Jiří Lehečka znovu nevyzrál na španělského matadora Roberta Bautistu Aguta, jemuž v úvodním zápase daviscupové série podlehl po setech 6:7(1) a 4:6. „Byly to takové šachy, soupeř zahrál lépe a nezbývá mi nic jiného, než před ním smeknout a uvědomit si, co jsem dělal špatně,“ okomentoval souboj dvaadvacetiletý český reprezentant.

Rodák z Kněžmostu do utkání vstoupil fantasticky. Prolomil soupeřův servis, avšak ve čtvrtém gemu přišel i o ten vlastní. Vyrovnaná sada dospěla do tiebreaku, ve kterém už Lehečka tahal za kratší konec provazu.

Druhé dějství šestatřicetiletý Španěl od začátku kontroloval. Za stavu 5:2 zápas nedopodával, další brejk už ale nedopustil a zajistil pořadatelské zemi úvodní bod série. K tomu mu Lehečka vypomohl i svými 27 nevynucenými chybami.

Snažil jsem měnit rytmus, najít taktiku, díky které bych se dostal ke svým úderům. Bohužel se to nestalo.

Roberto Bautista Agut vám dnes příliš šancí nedal. V čem vás předčil?
Je to sice veterán, ale velmi zkušený, byl i v Top 10. Hrál přesně to, co potřeboval. Servis mi dnes nepomohl takovým způsobem, který bych si představoval. Roberto zahrál skvěle z forhendové strany, já jsem naopak těžko hledal balón, ze kterého bych mohl zaútočit. Hlavně v první sadě jsem útočil z pozic, ze kterých bych to normálně nezkoušel. A to přineslo strašně moc nevynucených chyb, ty mě stály celý set a i začátek toho druhého.

Ve druhém dějství jste stáhl ztrátu z 2:5 na 4:5. Cítil jste, že byste mohl zápas otočit?
Šanci jsem cítil. Ale je potřeba zmínit, že jsem si ten stav spíše vybojoval, než že bych se do toho herně dostal. To bylo jediné, co mi zbylo. Snažil jsem se měnit rytmus, najít taktiku, díky které bych se dostal ke svým úderům. Bohužel se to nestalo.

Vypadalo to, že zdejší pomalejší povrch Španělovi sedí…
Podmínky jsou pro všechny stejné. Nicméně hraje údery bez rotace, povrch vyhovuje více jeho hře. Pomáhá mu docílit toho, o co se snaží – dostat soupeře do nekomfortní pozice. A to se mu přesně povedlo.

Tohle byl váš třetí vzájemný zápas. Překvapil vás tentokrát něčím?
Asi trochu tím, že se z forhendové strany dostával do útoku víc, než jsem byl od něj zvyklý. Překvapil mě, že když měl šanci, tak si z forhendu šel pro vítězný balón. Musel jsem více riskovat, což přineslo nevynucené chyby. První utkání jsem s ním hrál na antuce, poté před rokem na Masters v Paříži. Ten druhý byl velice podobný tomu dnešnímu.

Španělští fanoušci utvořili skvělou atmosféru, nicméně ani český hlouček se rozhodně neztratil. Jak jste to vnímal přímo na kurtu?
Čeští fanoušci byli úžasní jako vždy. Moc si toho vážím. Stejně jako vloni, tak i tentokrát přijela spousta fanoušků nás podpořit. To je jeden z důvodů, proč se všichni na Davis Cup těšíme. A přestože to dnes nevyšlo, tak jsem strašně rád, že jsem dostal šanci si před českými příznivci zahrát.

Skupina B: Česko – Španělsko (Valencie, tvrdý povrch – hala)
Jiří Lehečka (37.) – Roberto Bautista (62.) 6:7(1), 4:6


Galerie