My se jich nezalekneme! Lehečka věří v cenný skalp domácích favoritů

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Den D je tady. Češi ve středu odpoledne vstoupí do základní skupiny Davisova poháru zápasem proti domácímu Španělsku. Jako první se na kurtu představí trochu nezvykle Jiří Lehečka, jemuž po dlouhé době připadla pozice týmové dvojky. „Atmosféra bude velice bouřlivá. To byla i vloni, jenže tehdy nehrál Alcaraz. Nepříjemné, ale určitě si s tím dokážeme poradit,“ věří rodák z Kněžmostu.

Tomáš Macháč má jasno, v roli jedničky vyzve Carlose Alcaraze. Ale co soupeř Jiřího Lehečky? Tím bude pravděpodobně velezkušený Roberto Bautista Agut, nicméně ve hře je i Pablo Carreño Busta. Nutno dodat, že oba tenisté jsou bývalými členy elitní desítky.

„Rozhodně to nebude nic jednoduchého. Budu se snažit předvádět svůj tenis, hrát agresivně. A soupeře dostat pod tlak,“ uvedl dvaadvacetiletý Lehečka, jenž se v minulosti s Bautistou Agutem už dvakrát utkal. Ani jednou však nezvítězil.

„Je to super tenista, hraje na zkušenosti. Ví, co v který moment zahrát. Je to klidná síla, snaží se soupeře rozebrat. Styl nevypadá pro oko fanouška příliš zajímavě, ale využívá rychlých odskoků, dobře zrychluje hru. Navíc hraje před domácím publikem, tudíž to bude obtížný úkol,“ řekl Lehečka na adresu šestatřicetiletého veterána.

Pro český úspěch bude Lehečkův výkon klíčový, Macháč totiž může proti Alcarazovi pouze překvapit. Španělská hvězda je připravena odčinit svou loňskou neúčast. „Chodí do každého balónu. Tenhle herní styl mají v hlavě zakódovaný všichni španělští tenisté. Je to fyzicky silný kluk, velice dobrý na nohách. Musím říct, že mě baví na něj koukat,“ popsal Lehečka čtyřnásobného grandslamového vítěze.

Nicméně i tenista jako Alcaraz se musí mít na pozoru. Kouzlo českého daviscupového týmu Valencie poznala už vloni, když si svěřenci Jaroslava Navrátila podmanili skupinu bez ztráty jediného bodu.

„Přehnaný respekt asi nemají. Jsou si ovšem vědomi, jak v Davis Cupu hrajeme a jaké výsledky jsme schopni produkovat. Také ví, že jsme se všichni čtyři zvedli žebříčkově. Možná je to i naše nevýhoda, soupeři se na nás poctivěji připraví. Ale my se jich nezalekneme,“ hlásí odhodlaně 37. hráč světového žebříčku.


Galerie