Proti Španělům v nejsilnější sestavě! Nemáme co ztratit, hlásí kapitán Navrátil

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – To nejtěžší hned na úvod. Češi vstoupí do základní skupiny Davisova poháru středeční bitvou s domácím Španělskem, které za vítězstvím požene vyprodaná hala. „Kluci už odehráli spousty důležitých zápasů na různých místech. Španělé jsou navíc slušné publikum, takže v tomhle problém nevidím,“ uvedl kapitán Jaroslav Navrátil, jenž pošle do boje Jiřího Lehečku a Tomáše Macháče.

Velká očekávání jsou cítit na každém kroku, po loňské absenci hvězdného Carlose Alcaraze je španělská Valencie natěšená na grandiózní jízdu domácího výběru. Jeho rozjezd bude chtít zastavit výběr pod vedením Jaroslava Navrátila, který finišuje závěrečné přípravy na středeční start. „Nálada je dobrá. Tréninky probíhaly dle plánu, Tomáš s Jirkou se dostali i na centrkurt, z čehož lze odvodit, v jaké sestavě do zítřejšího utkání nastoupíme,“ řekl sedmašedesátiletý lodivod.

A okomentoval i místní podmínky. „Vše je v pořádku. Kurt se malinko zrychluje, ale měl by být přibližně stejný jako vloni. Očekáváme plný dům, atmosféra bude velká,“ dodal s tím, že jeho svěřenci musí nastoupit do zápasu se Španělskem s vítěznou mentalitou.

„Není důležité, jestli proti nám stojí Alcaraz, nebo ne. Je to sice třetí hráč světového žebříčku, ale je to jen člověk. Bude pod tlakem, navíc toho v Davis Cupu tolik neodehrál. Nemáme co ztratit. Klukům věřím, předvádí velice dobrý tenis. Doufám, že naváží na výkony z US Open. A pak klidně můžeme uspět,“ uvedl.

O dvouhrách má jasno, otazník však stále visí nad složením deblové dvojice. „Uvidíme podle stavu. Počítám s tím, že Tomáš by chtěl hrát. Záleží, jak bude probíhat jeho zápas s Alcarazem. Jestliže to bude tříhodinová bitva, tak může nastat problém. Pauza je půl hodiny, za takovou dobu ho těžko maséři připraví na další utkání. Předběžně tedy počítám s Macháčem, ale rozhodovat se budeme podle situace,“ nechal se slyšet.

Základní skupinu ve Valencii otevře úterní série mezi Francií a obhájci loňské finálové účasti z Austrálie. „Určitě se chvíli podívám, očekávám vyrovnaná utkání. Australani mají výhodu, že disponují nejkvalitnějším deblem v celé skupině. Když proti nim nepovedete 2:0, budete to mít extrémně složité,“ přemítal český kapitán.

Češi nejsou ve skupině pasováni do roli favoritů, nicméně to platilo i vloni, kdy postoupili z prvního místa s celkovým skóre 9:0. „Kromě Alcaraze tam není žádný tenista z elitní desítky. Rozhodovat bude momentální forma a to, jakou náladu budou mít kluci po US Open. Někteří tenisté už toho mají plné zuby, mají odehraných nějakých 25 turnajů. Jirka ušetřil síly tím, že nehrál tři měsíce. Má chuť, obrovskou chuť.“

Základní skupina Davisova poháru startuje z českého pohledu ve středu zápasem se Španělskem, který započne v 16:00. Ve stejný čas odstartuje i čtvrteční souboj s Austrálií a sobotní s Francií.


Galerie