Sinner získal druhý letošní grandslam. V čem je první po 47 letech?

- Jan Vojkůvka

Italský tenista Jannik Sinner potvrdil na US Open pozici nasazené jedničky a dokráčel pro grandslamovou trofej. Svou druhou v této sezoně a zároveň druhou v kariéře. Stal se prvním tenistou od Guillerma Vilase, který v roce 1977 získal během jedné sezony své první dva grandslamové vavříny.

Sbírka Jannika Sinnera na grandslamech je oproti mnohým superhvězdám mužského tenisu zatím skromná. Přesto však řadu z nich letos překonal. Vyhrát první dva grandslamové tituly během jednoho roku se totiž nepovedlo ani takovým tenistům jako Novak Djokovič, Rafael Nadal, Roger Federer, Pete Sampras či Andre Agassi.

Naposledy takového úspěchu, tedy zisku prvních dvou grandslamových titulů během jednoho roku, se povedlo dosáhnout Guillermovi Vilasovi, jenž v roce 1977 opanoval Roland Garros a US Open. Po dlouhých 47 letech tohoto milníku dosáhl Sinner, který letos vyhrál Australian Open a nyní US Open.

„Určitě vám vítězství na prvním grandslamu roku dodá sebevědomí a dobré pocity. Ale na druhou stranu musíte pořád pracovat. Nikdy to nekončí,“ řekl Sinner. „Je to tak, že pořád pokračujete a pokračujete.“

Sinner od vítězství na Australian Open ušel dlouhou cestu. Vyhrál turnaje v Rotterdamu, Miami, Halle a Cincinnati, stal se světovou jedničkou a potvrdil, že budoucí rivalita mezi ním a Carlosem Alcarazem bude v následujících letech ozdobou mužského tenisu. Nešlo by to však bez nespočetných hodin v posilovně a na kurtu, kde poctivě piluje své dovednosti, maká na kondici a dře na tom, aby patřil k nejlepším.

„To vše je součástí obětí, které přinášíte pro případnou budoucnost. Takže budeme pracovat dál,“ uvedl Sinner. „Vím, že nejsem a nikdy nebudu dokonalý, ale vždy se snažím vyvíjet ve své hře. Dělám to proto, abych si po skončení kariéry mohl říct, že jsem udělal vše možné, abych byl stoprocentní.“

Na cestě za titulem na US Open ztratil pouhé dva sety s Mackenziem McDonaldem a Daniilem Medveděvem. Ve finále s domácí nadějí Taylorem Fritzem pak byl jasně lepším tenistou, byť menším problémům se nevyhnul. Ve třetím setu prohrával už 3:5. Nakonec ale skóre otočil a finále vyhrál 6:3, 6:4, 7:5.

„Mám pocit, že jsem rostl zápas od zápasu a že moje sebevědomí se v určitém okamžiku zvýšilo,“ přemítal Ital. „Bylo to jiné, protože jsem tentokrát měl na sobě možná trochu větší tlak než v Austrálii. Jsem spokojený, jak jsem to zvládl. Jsem prostě nadšený, že mám tuhle trofej u sebe,“ usmíval se.

V New Yorku přitom nastupoval krátce poté, co se objevily informace, že byl v březnu dvakrát pozitivně testován na klostebol. Látka se mu oficiálně do těla dostala z rukou bývalého fyzioterapeuta při masážích a ošetřování. S faktem, že dvakrát zvrátil rozhodnutí o provizorní suspendaci, mohl dál hrát a nakonec byl očištěn, se však mnozí nedokázali smířit.

O to většímu tlaku Sinner čelil. A jak přiznal, byl tím ovlivněn.

„Měl jsem to a stále to mám trochu v hlavě. Ale když jsem na kurtu, snažím se soustředit na hru, snažím se situaci zvládnout co nejlépe,“ poznamenal. „V určitých chvílích pro mě bylo samozřejmě velmi těžké si tenis užívat. Také to, jak jsem se choval nebo jak jsem chodil po kurtu na některých turnajích, nebylo stejné jako dřív, takže kdo mě zná lépe, tak ví, že něco nebylo v pořádku.“

„Ale během tohoto turnaje jsem se pomalu začal cítit trochu víc sám sebou. Nebylo to snadné, to je jasné, ale na druhou stranu jsem se snažil zůstat soustředěný, což se mi myslím po psychické stránce dařilo skvěle,“ dodal Sinner.