Viďmanová se o titul rvala tři a půl hodiny. Triumf okořenila kanárem

- Jan Vojkůvka

Darja Viďmanová na turnaji ITF v Punta Caně v Dominikánské republice získala svůj třetí titul v této sezoně a první trofej z kategorie W35. Jednadvacetiletá česká tenistka otočila skóre zápasu s osmou nasazenou Alexandrou Vecicovou z Německa, kterou porazila za tři hodiny a 35 minut 3:6, 6:0, 6:4.

Česká tenistka, která se přesunula mimo Evropu, aby dokončila studium na univerzitě ve Spojených státech, se na dvorce na okruhu ITF vrátila po měsíční pauze a v Punta Caně nenašla přemožitelku. Svými výsledky navázala na povedené letní výkony, díky kterým se v červenci radovala i ze dvou titulů v Kuršumlijské Banji.

V prvních třech kolech byla Viďmanová naprosto dominantní a první trable přišly až v semifinále, kdy v duelu s nasazenou jedničkou Sahajou Yamalapalliovou prohrála první set a skóre musela otáčet. To se jí nakonec povedlo, stejně jako v nedělním finále proti Němce Vecicové.

Ač skóre zápasu nevypadá, že by nabídlo nějaký dlouhý a dramatický zápas, opak je pravdou. Přestože Viďmanová v prostředním dějství uštědřila soupeřce kanára, o vítězství nakonec bojovala přes tři a půl hodiny.

Do rozhodujícího třetího setu nevstoupila Viďmanová vůbec dobře, prohrála první dva servisy a čelila skóre 0:3. Posléze si obě hráčky prorazily podání a česká tenistka prohrávala už 1:4. V následné dramatické tahanici, kdy řada gemů musela jít přes shody, se ovšem Viďmanové povedlo nastartovat parádní obrat a získala pět her v řadě.

Viďmanová za své vítězství v Punta Caně získá 35 bodů do žebříčku WTA, což by ji mělo za dva týdny poprvé v kariéře dostat do páté světové stovky.