Loni se jí to nepovedlo, letos už ano. Sabalenková slaví jako pátá betonový double

- Jan Vojkůvka

V minulé sezoně se Aryna Sabalenková probojovala v New Yorku do finále, na domácí Coco Gauffovou ovšem nestačila. Letos potvrdila, že se jí na US Open daří, a opět se probila pavoukem hlavní soutěže do souboje o titul. A znovu proti domácí soupeřce. Tentokrát však Jessicu Pegulaovou dokázala v dramatickém klání porazit dvakrát 7:5 a vybojovala svůj třetí grandslamový titul kariéry.

Sabalenková se triumfem na US Open zařadila k dalším čtyřem tenistkám, kterým se v Open éře povedlo vyhrát během jednoho roku oba betonové grandslamy, tedy Australian Open (do roku 1987 se hrálo na trávě) a US Open. Před Sabalenkovou se to povedlo Angelique Kerberové, Martině Hingisové, Monice Selešové a Steffi Grafové.

„Ani nevím, jak vyjádřit své pocity,“ přiznala Sabalenková po vítězném finále. „Brečíte, smějete se, všechny emoce z vás vychází ve stejný okamžik. Je to ten nejlepší pocit. Opravdu bych přála každému, aby si to zažil,“ zářila světová dvojka.

Sabalenková měla tento zajímavý double na dosah už loni. Tehdy rovněž vyhrála Australian Open, ale v Americe onen poslední krůček neudělala. Letos, opět jako šampionka z Melbourne, však v New Yorku nepoznala hořkost porážky. Navzdory tomu, že v prvním setu finálového zápasu neudržela vedení 5:2 a ve druhém dějství čelila stavu 3:5. V koncovkách byla zkrátka silnější než Pegulaová, která se v grandslamovém finále představila poprvé.

„Věděla jsem, že si pro to musím jít, to byl jediný způsob, který mi fungoval,“ řekla k situaci, kdy ve druhém setu přišla o vedení 3:0 a rázem prohrávala 3:5. „Pomohly mi vzpomínky na všechny těsné porážky, kterými jsem si prošla. Díky všem těmto lekcím jsem se poučila a mohu držet tuto krásnou trofej,“ usmívala se Běloruska.

„Myslím, že psychicky jsem se stala odolnější. Pořád jsem si říkala, že už jsem prošla spoustou takových situací a že to můžu pomaličku vrátit na svou stranu,“ řekla během tiskové konference. A vskutku, šňůrou čtyř her v řadě zápas ukončila.

„Vždy, když vidím své jméno na takové trofeji, jsem na sebe neskutečně hrdá, jsem hrdá na svou rodinu, která se nikdy nevzdala, abych mohla žít svůj sen, a dělala vše pro to, abych mohla pokračovat,“ poznamenala dojatě.

Ve světovém žebříčku bude Sabalenková nyní ztrácet na post světové jedničky něco málo přes 2000 bodů. Ač oproti Ize Šwiatekové bude odepisovat méně bodů, na samotný ranking se momentálně nijak nesoustředí.

„Abych byla upřímná, nesnažím se soustředit na žebříček,“ řekla Sabalenková. „Snažím se soustředit jen na sebe a vím, že pokud na každém turnaji budu schopná hrát svůj nejlepší tenis a budu schopná přinést bojovného ducha do každého zápasu, pak budu schopná stát se znovu světovou jedničkou,“ dodala.