Macháč pozici české jedničky neřeší. Pro další týdny je to však nesmírně důležité

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč si premiérovým postupem do osmifinále zajistil, že se v novém vydání žebříčku posune na pozici české jedničky před Jiřího Lehečku. Byť sám přiznává, že tento posun tolik neřeší zejména kvůli zranění svého krajana, který byl tři měsíce mimo hru, tak se jedná o velmi důležitý fakt před blížícím se Davis Cupem.

„Michal Navrátil (trenér Lehečky, pozn. red.) mi už stihl pogratulovat. Odepsal jsem mu, že to tak neberu, když byl Jirka zraněný. Snad budeme ve špičce co nejdéle a budeme se tlačit nahoru. Kuba (Menšík) jde také nahoru. Myslím, že tento žebříček se více řešil v mladších žácích než teď. To je na tom právě vtipné,“ prohlásil Macháč po svém drtivém vítězství nad Davidem Goffinem ve třetím kole US Open.

Český tenista, jenž ve zmíněném utkání povolil soupeři pouze šest gemů, se vůbec poprvé na grandslamu probojoval mezi šestnáct nejlepších. A v tuto chvíli má jistotu, že bude nejhůř na 35. místě světa, o dvě příčky před Jiřím Lehečkou.

Přestože třiadvacetiletý Macháč to tolik neřeší, jelikož Lehečka dlouhodobě absentoval kvůli únavové zlomenině bederního obratle, má jeho posun významný dopad na blížící se Davis Cup.

Kapitán Jaroslav Navrátil počítal, že v základní skupině bude rozložení sil obdobné jako při předchozích reprezentačních srazech, tedy že Lehečka bude nastupovat proti jedničkám soupeřů a Macháč proti dvojkám. To ale kvůli změně na pozici české jedničky není možné.

Tomáš Macháč bude na základě rankingu plnit ve španělské Seville proti domácím Španělům, Francouzům a Australanům roli týmové jedničky. To znamená, že jej čekají atraktivní zápasy proti (pravděpodobně) Alexovi De Minaurovi, Ugovi Humbertovi a Carlosovi Alcarazovi. Lehečka naopak bude hrát proti dvojkám českých soupeřů.

Podle pravidel totiž kapitáni jednotlivých týmů nemohou svévolně rozhodovat o tom, kdo bude jedničkou a kdo dvojkou týmu. Pokud by chtěl Jaroslav Navrátil určit týmovou jedničkou Lehečku, znamenalo by to, že Macháč nebude moci do konkrétního zápasu, do něhož by tak bylo určeno, v singlu nastoupit.

Ačkoliv tedy Tomáš Macháč krotí vášně a nebere svůj posun před Jiřího Lehečku jako nějaký důležitý milník své kariéry, z celkového hlediska se jedná s ohledem na Davis Cup o nesmírně důležitou událost.

Macháč už v pondělí nastoupí do svého prvního grandslamového osmifinále. Na US Open jej čeká souboj s Britem Jackem Draperem, kterého ve všech třech vzájemných zápasech porazil.