Vzestup Muchové? V New Yorku vždy ožije. Pomohl i trénink s Igou, říká Miške

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Trenér Emil Miške už zažil s Karolínou Muchovou na US Open spoustu věcí. V roce 2018 sledoval průlomové tažení své svěřenkyně z kvalifikace až do třetího kola hlavní soutěže. Loni byl u její účasti v semifinále amerického grandslamu. Nyní je slovenský trenér zpět na místě činu a snaží se přivést Muchovou k dalšímu výraznému úspěchu.

Karolína Muchová zatím hraje na letošním US Open parádně. Postupně vyzrála ve dvou setech na Američanku Katie Volynetsovou, Japonku Naomi Ósakaovou i Rusku Anastasii Potapovovou. V osmifinále ji čeká světová pětka Jasmine Paoliniová, která je finalistkou posledních dvou grandslamů.

Po hodinovém nedělním tréninku, v němž se zaměřovali i na variantu servis–volej a výrazně rozliftované forhendy, se trenér Emil Miške rozpovídal o aktuálním stavu své české svěřenkyně.

Jak zatím hodnotíte počínání Karolíny na letošním US Open?
Už první zápas naznačoval, že je to docela dobré. A s Ósakaovou to bylo podle mě jasné. Možná si lidi, kteří tenisu tolik nerozumí, neuvědomují, co to je hrát proti celému publiku, s hráčkou, která má takový servis, nadupané sebevědomí... Bylo tam tolik věcí, které mohly Káju znovu znejistit, ale ona to zvládla brilantně. Tam jsem viděl, že je to zase stará dobrá Kája.

Je tedy podle vás zpět na velmi vysoké úrovni z loňského léta?
Myslím, že už je na tom podobně. Vidím to na každém tréninku, její úroveň hry jde nahoru. Samozřejmě člověk nikdy neví. V tenise, nejen ženském, to je tak, že může přijít den blbec a člověku to nepůjde. Osobně tam ale během turnaje vidím zlepšení.

Dalo se vůbec čekat, že může Karolína i letos projít do osmifinále US Open?
Nečekali jsme vůbec nic. Věřili jsme, že když budeme tvrdě pracovat, tak to přijde, ale neříkali jsme si, že už to musí přijít teď. Takové zranění ještě nikdy neměla. Nevěděli jsme, jak dlouho bude trvat, než se z něj dostane a bude vyhraná. Pomohl nám los, ale neměli jsme extrémní očekávání. Jdeme od zápasu k zápasu a myslím, že čím je Kája dál, tím víc si věří.

Kde se Karolíně podařilo získat potřebné sebevědomí? Jen v zápasech, nebo i jinak?
Hodně jí pomohl trénink s Igou (Šwiatekovou) v pátek před turnajem na Ashovi (centrkurtu Arthura Ashe, pozn. red.). Kája začala gem tím, že dala tři esa za sebou, vedla 40:0. Řekl jsem jí, že pokud trefí ještě jedno eso, dám jí pět set dolarů. Dala servis kousíček do autu, takže jsem ušetřil. (usmívá se) Ale to se nestává každý den, pro její sebevědomí to bylo fajn.

Sama Karolína říká, že jí US Open a New York mimořádně sedí. Poznáte na ní, že je na svém oblíbeném turnaji?
Očividně, cítí se tady nejlíp. Pro mě je to úplně opačně. (usmívá se) Já se cítím dobře všude, kde se vyhrává, ale zrovna New York není to místo, kde bych byl úplně nejradši. Káje to tady ale vyhovuje, vždy tu ožije. Věřím, že i to jí pomohlo k tomu, že se chytila.

V osmifinále číhá ve formě hrající Jasmine Paoliniová. Co soudíte o drobné Italce?
Paoliniová má i svoje slabší stránky. Všichni víme, že je malá. Je to její handicap. Od toho se bude odvíjet taktika. Samozřejmě má i své silné stránky. Ale Karolína bude mít dobrou šanci, aby ji porazila. Pevně věřím, že i mentální síla bude na straně Karolíny. Moc se mi líbí, jak vystupuje. Dovedu si představit, že soupeřky z ní mají trochu strach. Nedává na sobě nic poznat, jde si suverénně za svými míčky.

Karolína se s Paoliniovou na US Open už jednou utkala. Pamatujete na druhé kolo kvalifikace ročníku 2018?
Jasně, byl jsem tu. Kája proti ní hrála ten rok i v Manchesteru na trávě (Muchová v obou případech zvítězila ve dvou setech, pozn. red.). Potom jsem ji dlouho sledoval. Vždy jsem z ní cítil, že má obrovský potenciál, ale byla známá tím, že se vystřelovala. Teď už má její hra větší hlavu a patu. Naučila se, do kterého úderu může jít a u kterého by příliš riskovala. Samozřejmě jí také narostlo sebevědomí. Bude to strašně těžké. Pevně ale věřím, že vyhrané vzájemné zápasy něco v rámci mentálního boje udělají. Že si je Paoliniová bude pamatovat.