Nehraju jako chlap, reagovala Muchová na prohlášení legendy

- Jan Vojkůvka

Karolína Muchová se na US Open prezentuje výtečnými výkony. Ještě neztratila ani jeden set a v sobotu pronikla do osmifinále přes Anastasii Potapovovou. Výkony české tenistky ohromily i tenisovou legendu Chris Evertovou, která v průběhu týdne řekla, že se Muchová snaží hrát jako muž. To ale tenistka z Olomouce po utkání třetího kola odmítla.

„Hraje jako chlap. Chce hrát jako chlap. Chlapi mají větší podání než ženy, většinou mají lepší volej, trochu lépe se pohybují,“ prohlásila Evertová v průběhu tohoto týdne, když Muchová vyřadila z US Open Katie Volynetsovou a Naomi Ósakaovou.

Její prohlášení, byť bylo myšleno jako kompliment, se stalo terčem kritiky. A to například i od tuniské tenistky Uns Džábirové, které se vůbec nelíbilo.

„Muchová je úžasná a talentovaná hráčka. Nemusí být chlap, aby měla skvělý servis, volej nebo pohyb. Můžeme prosím přestat se stereotypy na základě pohlaví?“ napsala na sociální síti X.

Evertová se na základě této kritiky prostřednictvím sociální sítě omluvila za své výroky a připustila, že mohla volit jiná slova. Snažila se prý jen vyjádřit, jak úžasnou sílu, pohyb a atletičnost Muchová předvádí.

Osmadvacetiletá Muchová, která v sobotu v utkání třetího kola bez ztráty podání porazila Anastasii Potapovovou 6:4, 6:2, byla na komentáře Evertové na tiskové konferenci dotázána. Ač připustila, že se inspirovala u mnohých mužských idolů, tak odmítla, že by hrála jako muž.

„Nemyslím si, že hraji jako muž. Nevím, co na to říct. Nevím přesně, co řekla Evertová, ale samozřejmě jsem se pro svou hru inspirovala hráči jako Roger Federer nebo Novak Djokovič a ráda se řídím tím, co dělají oni,“ uvedla česká hráčka.

Kvalitní servis, voleje či pohyb po dvorci bude Muchová velmi potřebovat i v osmifinále. V něm totiž narazí na rozjetou Jasmine Paoliniovou, která byla letos už dvakrát v grandslamovém finále a v New Yorku by chtěla minimálně tento výsledek zopakovat.