Jako by mě přejel kamion, říká unavený Menšík. Místo pláže ho čekají další výzvy

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Podruhé za sebou absolvoval Jakub Menšík pětisetový souboj na US Open, tentokrát s hořkým koncem. Proti Portugalci Nunovi Borgesovi měl v tiebreaku čtvrtého setu dokonce tři mečboly za stavu 6:3, jedinečnou šanci na postup do osmifinále ale neproměnil. V bouřlivé atmosféře kurtu číslo 17, kde portugalští fanoušci místy dokonce napodobovali ronaldovskou oslavu gólu výkřikem „Siuuu“, prohrál vyčerpaný Menšík 7:6(5), 1:6, 6:3, 6:7(6) a 0:6.

Osmifinále US Open bylo velmi blízko, postup vám ale unikl. Jak se taková porážka vstřebává?
Teď jsem extrémně zklamaný, chyběl kousek a mohl jsem mít osmifinále, což by byla třešnička na dortu. S odstupem času budu turnaj hodnotit pozitivně. Bez proher nejsou vítězství. Z prohry se určitě poučím.

Dokážete určit, který ze tří mečbolů – dva z nich při vašem podání – vás mrzí nejvíc?
Všechny bolí stejně. Nevím, jak bych je zahrál jinak, možná bych dal servis jinam, ve výměně bych možná nehrál tak, jak jsem zahrál... Bůhví, jak by to dopadlo. Už je to za mnou. Ještě jsem mohl vyhrát v pátém setu, ale soupeře ten obrat hodně nabudil. Naopak já jsem zazmatkoval, docházely mi i fyzické síly.

Ovlivnil vaši kondici náročný čtvrteční zápas druhého kola?
Určitě ano. V pátek jsem fakt víceméně jenom regeneroval. Ani jsem nešel trénovat, protože by to bylo spíš kontraproduktivní. Udělal jsem nějaké fitko, pořádnou regeneraci, procházku a tak dále.

Jak jste na tom zdravotně bezprostředně po konci na US Open?
Zdravotní stav je teď těžké popisovat, protože mám krátce po zápase. Cítím se, jako by mě přejel kamion, obzvlášť po prohře se mi bude regenerovat ještě hůř. Trochu jsem si tam blbě vyvrtl koleno, v průběhu posledních dvou gemů mě hodně bolelo.

Stihl jste už absolvovat prohlídku u doktora?
Koleno mi rychle zkontrolovali místní doktoři a fyzioterapeuti. Říkali, že to není nic vážného, že to mám jen namožené. Uvidíme, jaké to bude zítra. Snad bude všechno v pořádku.

Utkání se konalo v parádní atmosféře, a to i díky přispění fotbalově naladěných fanoušků portugalského tenisty. Jak jste kulisu prožíval?
Fanoušci byli od začátku skvělí. Myslím, že fandili rovnocenně. Nebylo to nic přehnaného. Na tohle prostředí jsem zvyklý, atmosféra je tady fakt výjimečná. Publikum mě posouvalo dopředu. Hraje se mi tu nejlépe.

Tenisová sezona jede neúprosně dál. Po US Open je na programu skupinová fáze Davis Cupu, kterou hrajete opět ve Valencii…
Program je fakt šílený. Nejradši bych si teď na dva týdny lehl někam na pláž, odpočinul si a zregeneroval jak fyzicky, tak mentálně. Ale sezona ještě pokračuje. Určitě se teď co nejdřív vrátím domů. Nevím, kdy začnu trénovat. Záleží na mém zdravotním stavu. Samozřejmě poletím na Davis Cup, pak mě čekají turnaje v Asii a následně v Evropě. Takže až pak si budu moct lehnout na pláž.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry mužů
Nuno Borges (POR, 34.) – JAKUB MENŠÍK (65.) 6:7(5), 6:1, 3:6, 7:6(6), 6:0