Djokovič po senzačním vyřazení: Příšerný zápas, došla mi šťáva

- Jan Vojkůvka

Mužská hlavní soutěž US Open má za sebou další prvotřídní senzaci. Po Carlosovi Alcarazovi, který skončil už ve druhém kole na raketě Botice Van De Zandschulpa, se s turnajem loučí také druhý hráč světa Novak Djokovič. Srbská hvězda ve třetím kole překvapivě padla s Australanem Alexeiem Popyrinem 4:6, 4:6, 6:2, 4:6.

Po šokujícím výpadku Carlose Alcaraze se tak nějak předpokládalo, že nic nebrání tomu, aby finále US Open nabídlo příští neděli souboj mezi Novakem Djokovičem a Jannikem Sinnerem. Už třetí kolo však těmto plánům vystavilo senzační stopku.

Sedmatřicetiletý Djokovič totiž v utkání s Alexeiem Popyrinem nenaplnil roli superfavorita a ve čtyřech setech padl.

Ač v předchozích dvou kolech hladce vítězil, až duel s Popyrinem měl prověřit Djokovičovu připravenost na útok na první grandslamový titul roku. Tušilo se, že to nebude snadný zápas, vždyť Australan, který vyhrál nedávné Masters v Montrealu, dokázal letos Djokovičovi sebrat set na Australian Open i Wimbledonu.

Jenže tentokrát se s jedním setem nespokojil. Djokovič až za stavu 0:2 začal hrát svůj standard, ale na obrat proti rozjetému sokovi už bylo pozdě. Byť třetí set vyhrál, v tom čtvrtém ztratil dvakrát servis a jeden brejk v osmém gemu nemohl už výsledek zvrátit.

Olympijský šampion z Paříže se tak ani na posledním letošním grandslamu titulu nedočká.

„Vynaložil jsem spoustu energie na zisk zlaté medaile na olympijských hrách v Paříži a do New Yorku jsem přijel bez psychické a fyzické kondice,“ vysvětloval Djokovič své selhání na tiskové konferenci. „Do New Yorku jsem přijel, aniž bych se cítil svěží psychicky a fyzicky. Jelikož je to ale US Open, tak jsem to zkusil. Neměl jsem žádné fyzické problémy. Jen jsem cítil, že mi došla šťáva.“

„Bylo to vidět na tom, jak jsem od začátku hrál. Od prvního zápasu jsem se na kurtu vůbec necítil. To je všechno, co k tomu můžu říct. Život jde dál. Pokusím se překalibrovat a uvidíme, co bude dál,“ poznamenal.

Srb pak pogratuloval svému soupeři a jeho týmu. „Hrál jsem jeden z nejhorších tenisů, jaké jsem kdy hrál. Podání bylo zdaleka jedno z nejhorších vůbec. Na tak rychlém povrchu, jako je tento, nemůžete vyhrát bez podání. Proti klukům ve formě, jako je Alexei, nemůžete vyhrát,“ podotkl.

„Byl to pro mě příšerný zápas. Musím ho a jeho tým pochválit. Hrál lépe a zasloužil si vyhrát. Upřímně řečeno, podle toho, jak jsem se cítil a hrál od začátku turnaje, je třetí kolo úspěch,“ pokračoval.

Na tiskové konferenci také padla otázka, jestli může Popyrin pomýšlet třeba na vítězství na celém turnaji. Djokovič to neodmítl a zároveň vyjmenoval řadu hráčů, kteří budou mít své šance.

„Může Popyrin vyhrát US Open? Nevím, co si o této otázce myslet. Právě mě porazil, obhájce titulu, takže si za to zaslouží uznání a respekt. Když bude dobře podávat, hrát dobře, může porazit kohokoli,“ upozornil.

„Podívejte, Alcaraz vypadl, já vypadl. Pavouk se otevírá. Jannik Sinner je samozřejmě velkým favoritem, ale máte tu americké favority Taylora Fritze a Francese Tiafoea. Máte další kluky, kteří hrají dobře jako Alexander Zverev, Andrej Rubljov, Grigor Dimitrov. Bude zajímavé sledovat, kdo nakonec získá titul,“ dodal.