Bum bum Rubljov udržel nervy. Mám smíšené pocity, hodnotí poražený Lehečka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Utkání mezi Jiřím Lehečkou a Andrejem Rubljovem ve třetím kole US Open často připomínalo přestřelku tenisových „kovbojů“. Navrch měl jednoznačně ruský favorit, který donutil českého reprezentanta k 57 vynuceným chybám. Sám si připsal v této klíčové statistice pouze 27 nezdarů. Lehečka si na své první newyorské osmifinále musí alespoň další rok počkat, velký dvorec zvaný Grandstand opouštěl po porážce 3:6, 5:7 a 4:6.

Soupeř na vás vysílal své pověstné rány, šance na zdramatizování jste ale měl. Jaké je vaše hodnocení utkání?
Mám smíšené pocity. Bylo tam plno pozitivních i negativních momentů. Nepřišlo mi, že bych hrál nějak strašně špatně, ale na něm bylo vidět, že je rozehraný. Bohužel největší rozdíl byl na servisu a na returnu. Soupeř byl na returnu tak kvalitní, že i když jsem si občas servisem pomohl, on byl vždy schopen potrestat mé slabší chvilky. Byl aktivnější, hrál líp a zaslouženě vyhrál.

Rubljov občas upustil uzdu svým emocím. Nenapadlo vás, že by vám mohl pomoci k obratu?
Těžko říct. On je už zvyklý, že se vzteká. Nepřijde mi, že by ho to nějak rozhodilo. Ale byly tam momenty, hlavně ve druhém setu, kdy jsem šanci měl. Mohl jsem mu prorazit podání, s trochou štěstí jsem možná mohl i vyhrát set, ale to se bohužel nestalo.

Přesto jste si letos na US Open vylepšil turnajové maximum, a to hned dvakrát…
Za turnaj jsem rád, pozici 32. nasazeného jsem potvrdil a dnes jsem prohrál s členem Top 10. Bylo poznat, že podmínky tady v New Yorku mu sedí víc než třeba v Indian Wells, kde míče skáčou hodně nahoru. Ale na to se historie neptá.

Co vám tři newyorské zápasy napověděly o vašem fyzickém stavu po zranění zad?
Za tohle jsem asi nejradši. Myslím, že za daných podmínek jsem se připravil na maximum. V Cincinnati i tady v New Yorku jsem hrál těžké zápasy, které mi potvrdily, že tělo je v pohodě a je schopné takovou zátěž zvládat. Troufnu si říct, že se už na tělo můžu spolehnout na sto procent. Můžu pokračovat v sezoně a snažit se ji dohrát co nejlíp do konce.

Už přespříští týden vás čeká skupinová fáze Davis Cupu ve Valencii. S jakými vyhlídkami tam se spoluhráči pojedete?
Je super, že všichni hrajeme fajn. Davis Cup máme rádi, jezdíme na něj dobře připraveni a nějaké sebevědomí z New Yorku se jistě hodí. Je pravda, že jsem vypadl ve třetím kole, ale když to srovnám s předchozími dvěma lety, tak jsem spokojený, že jsem udělal krok kupředu a neprohrál zase v prvním kole. Na Davis Cup se těším. Odehrál jsem před ním nějaké zápasy, což mi pomůže k tomu, abych byl lépe připravený.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry mužů
Andrej Rubljov (6.) – JIŘÍ LEHEČKA (38.) 6:3, 7:5, 6:4