US Open? Všeho je tady víc, i dárků, říká Sisková. Teď cílí na australský sen

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Už na třetím grandslamu v řadě si Anna Sisková zahrála deblovou soutěž. Na US Open zaznamenala stejně jako na Roland Garros a ve Wimbledonu účast ve druhém kole, kam tentokrát postoupila spolu s Britkou Maiou Lumsdenovou. V souboji o osmifinále nestačily podle očekávání na americké favoritky Bethanii Mattekovou-Sandsovou a Sofii Keninovou poměrem 1:6 a 2:6.

V uplynulém roce se Anna Sisková etablovala mezi deblistkami v širší světové špičce. Aktuálně jí patří 75. místo v žebříčku, už ale byla i číslem 64. Díky tomuto postavení si může užívat speciálního privilegia: účasti na turnajích velké čtyřky.

„Každý grandslam je skvělý,“ vyprávěla v rozhovoru pro Tenisový svět třiadvacetiletá Sisková. „US Open je jiné než evropské grandslamy. Všechno je větší, všeho je tady víc. I dárky pro hráče jsou tu v mnohem větším množství.“

Usměvavá Češka vyjmenovala, čím vším udělali pořadatelé radost účastníkům US Open. „Na hotelu jsme dostali kosmetickou sadu a dvakrát Apple AirTag (na lokaci zavazadel a věcí, pozn. red.). A pořadatelé nám část dárků dokonce poslali, kam jsme chtěli. Mohli jsme si vybrat z různých šperků, voňavek, kšiltovek, sluchátek, tašek a všeho možného,“ zavzpomínala.

Sisková ovšem do New Yorku přicestovala kvůli tenisu, což sama dobře ví. A po boku Britky Lumsdenové si připsala premiérovou výhru na US Open, když v prvním kole otočily duel s čínsko-rumunskou dvojicí Chan-jü Kuo, Monica Niculescová (3:6, 7:5, 7:5).

„Ony byly favoritky, minulý týden vyhrály pětistovku v Monterrey,“ připomněla Sisková. „S tímto zápasem jsem velmi spokojená. Bylo tam hodně zvratů, každý míč byl důležitý. Ve třetím setu to byly nervy. Niculescuová je specifická tím, že čopuje forhend. A hru vidí skvěle.“

Ve druhém kole už Siskové a Lumsdenové vystavily za pouhých 58 minut rychlou stopku americké hvězdy Bethanie Matteková-Sandsová a Sofia Keninová. „Obě soupeřky podaly kvalitní výkon. Nečekala jsem, že Matteková-Sandsová bude hrát tak dobře. Je výborná na síti, skvěle servírovala a returnovala. Na kurtu byla určitě nejlepší,“ uznala česká tenistka.

Jejím dalším úkolem bude co nejvíce vylepšovat svůj deblový žebříček, aby se pravidelně dostávala i na nabité turnaje kategorie WTA 1000.

„Myslím, že bych mohla být určitě výš. Ale prázdninové měsíce se mi bohužel nevydařily, nikam jsem se neposunula. Na turnaje WTA 125, 250 a 500 se s tímto žebříčkem dostanu, letos mi vyšly i skoro všechny grandslamy,“ hodnotila.

Ve spolupráci s Lumsdenovou se však o nové úspěchy pokoušet nebude. „Bohužel si nemyslím, že nám to spolu herně sedí. Je to škoda,“ přiblížila Sisková, která se v září zúčastní akcí kategorie WTA 125 s různými parťačkami.

Posléze se musí rozhodnout, zda upřednostní turnaje v Asii, nebo Mexiku. A zkraje nové sezony by ráda zkompletovala svou účast na všech grandslamech. Ve sbírce jí chybí pouze Australian Open.

„Bylo by to hezké. Zažila jsem tři grandslamy po sobě a chtěla bych určitě i do Austrálie. Budu dělat všechno pro to, abych se tam příští rok dostala,“ má jasno Sisková.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo čtyřhry žen
Lumsdenová (GBR), SISKOVÁ – Keninová, Matteková-Sandsová (obě USA) 2:6, 1:6

1. kolo čtyřhry žen
Lumsdenová (GBR), SISKOVÁ – Kuo (CHN), Niculescuová (ROU) 3:6, 7:5, 7:5