Podivný zápas s „cizincem“ Kordou? Každý má práh bolesti někde jinde, tuší Macháč

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Do sedmého gemu utkání dostávali američtí diváci přesně to, co chtěli. Jejich miláček, Američan s českými kořeny Sebastian Korda, vedl nad Tomášem Macháčem bezpečně 4:2 a 40:0 při svém podání. Pak se ale najednou něco zlomilo a Macháč k údivu fanoušků v rozlehlé aréně Louise Armstronga rychle převzal kontrolu nad zápasem. Po vítězství 6:4, 6:2 a 6:4 pronikl potřetí v kariéře do třetího kola na grandslamu, poprvé se mu to povedlo na US Open. „Jsem rád, jak jsem od začátku do konce hrál,“ liboval si Macháč.

Byl to specifický zápas ve vícero ohledech. Sebastian Korda je synem českých rodičů a rodný jazyk ovládá, reprezentuje však tenisovou supervelmoc pořádající US Open. Proti Tomášovi Macháčovi byl jasným favoritem, jeho výkon po většinu utkání byl ale dost nevýrazný.

Čtyřiadvacetiletý Korda si nechal opakovaně ošetřovat pravou ruku, příliš se mu nedařilo na podání a z forhendu kupil chybu za chybou. V jiných okamžicích duelu ale předváděl parádní údery, které mu nedávno vynesly triumf na pětistovce ve Washingtonu.

„Sebastian je vynikající tenista, šestnáctý na světě a má svůj vlastní styl hry. O to víc jsem rád, že jsem porazil takhle dobrého hráče. Přišlo mi, že od začátku zápasu neměl žádný problém. Hrál výborně,“ hodnotil třiadvacetiletý Macháč.

„Když byl nějaký důležitý stav, tak mu servis letěl klidně 215 kilometrů za hodinu. Je to nepříjemné. Nevíte, jestli bude nebo nebude hrát. Je to zvláštní, že se nechá ošetřovat a pak najednou během jednoho gemu zjistíte, že je vlastně v pořádku,“ divil se český reprezentant, který ale svá slova upřesnil.

„Ale tím neříkám, že nic neměl. Ta ruka ho mohla bolet. Každý má práh bolesti někde jinde. Já jsem na tyhle věci také citlivější, takže vím, o co se jedná,“ dovysvětlil Macháč.

A jak charakterizoval utkání proti synovi grandslamového šampiona Petra Kordy? „Upřímně ho vnímám jako Američana, ne jako Čecha. Pro mě to žádné derby nebylo. U jména má americkou vlajku. Moc ho neznám, na turnajích se nebavíme. Ale zdravíme se v češtině,“ přiblížil Macháč.

O postup do svého premiérového osmifinále na grandslamu si rodák z Berouna zahraje proti zkušenému Belgičanovi Davidovi Goffinovi (78.). „Byl v desítce a ve finále Turnaje mistrů, takže zkušenosti má. Hrál jsem proti němu na Wimbledonu. Je to vynikající tenista a musí se s ním počítat,“ uvědomuje si Macháč, jenž Goffina na travnatém grandslamu udolal 3:2 na sety.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (39.) – Sebastian Korda (USA, 16.) 6:4, 6:2, 6:4