Černá série je pryč, teď na světovou pětku! Ve všem si věří, cítí Plíšková

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Obtížnou překážkou byla Majar Šarífová pro Karolínu Plíškovou v prvním kole US Open. Houževnatá Egypťanka trápila českou favoritku vysokými rozliftovanými údery, doběhla spoustu míčů a nebála se ve vhodnou chvíli zaútočit. Přestože trefila více winnerů (35:33), odešla z kurtu po dvou a půl hodině boje poražena. Dvaatřicetiletá Plíšková si tak mohla oddechnout, po brzkých nezdarech na Australian Open, Roland Garros a Wimbledonu si připsala na poslední chvíli své první letošní vítězství na grandslamu (6:3, 0:6, 7:5).

Co si odnášíte z utkání proti Majar Šarífové?
První kola na grandslamech jsou vždycky náročná. Myslím, že jsem měla docela dobré momenty, pak jsem měla i pár horších. Soupeřka byla zakouslá a těžká, nedala mi moc bodů zadarmo. Nehrálo se mi úplně nej, sluníčko svítilo ze strany... Ale vybojované vítězství se počítá.

Vnímala jste, že se vám letos na grandslamech zatím vůbec nedařilo?
Na kurtu mě to vůbec nenapadlo. Nejsou to věci, na které bych myslela. Vím, že jsem předtím hrála s dobrými soupeřkami. Tohle byl nejlepší los, jaký jsem letos měla. Jsem ráda, že jsem toho využila. Každý vyhraný zápas je dobrý. Když první kolo přelezete, tak vás to uklidní.

Na US Open máte jako finalistka z roku 2016 obzvlášť příjemné vzpomínky, že?
Vždycky jsem se tady cítila dobře, město mám ráda, takže jsem ráda, že tady zůstanu ještě o pár dní déle. Měla jsem tu dost úspěchů i dobrých zápasů. Předloni jsem hrála čtvrtfinále, takže vzpomínky mám dobré.

Před tímto turnajem jste hrála ve Washingtonu, Torontu i Cincinnati, příliš se vám ale nedařilo. Čemu to přičítáte?
Zápasy nebyly špatné, ale nebýt nasazená je těžké, protože když zvládnu první kolo, ve druhém mám top soupeřku jako třeba Pegulaovou nebo (Mirru) Andrejevovou. Leckdy nehraju špatně, ale hraju s dobrými tenistkami, na které třeba nestačím. Buď bych musela hrát výborně, nebo by ony musely mít horší den.

Ve druhém kole vás čeká světová pětka Jasmine Paoliniová. Co říkáte na formu finalistky posledních dvou grandslamů?
Teď uhrává hodně dobré výsledky. Ve všem si věří a sebevědomí dělá divy. Nikdy bych nevěřila, že zrovna ona toho uhraje tolik, ještě na trávě. Moc jejích zápasů jsem popravdě neviděla, ale bude platit dobrá rychlá hra a dobrý servis. Ona, stejně jako všechny holky, které to dřív tak nějak vracely, se snaží hrát agresivně, protože tenis se celkově zrychluje. Nějaké házení a doufání v chybu proti ní určitě platit nebude.

Jsou podle vás rychlejší i kurty, nebo ne?
Mám pocit, že zrychlují, ale asi je to i tím, že se zrychluje tenis jako takový. Extrém byl teď v Cincinnati, tam byly asi nejrychlejší kurty, na kterých jsem kdy hrála. Tenisté si na ně dost stěžovali. Oproti Cincinnati tady povrch není zas tak rychlý, ale je určitě rychlejší než tráva, která se naopak zpomaluje.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Majar Šarífová (EGY, 89.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (44.) 3:6, 6:0, 5:7