Dvakrát nedopodávala. Stephensová vedla 6:0 a 4:1, na US Open přesto končí

- Jan Vojkůvka

Selhání, kolaps, šokující obrat. Tato slova a slovní obraty se napříč zámořskými médii šíří jako virus. V hlavní roli totiž byla domácí Sloane Stephensová, vítězka US Open z roku 2017. Ta neudržela vedení 6:0 a 4:1 nad Francouzkou Clarou Burelovou. Ač dvakrát podávala na vítězství, nakonec padla 6:0, 5:7, 5:7.

Bývalá světová trojka Sloane Stephensová si prochází velkou herní krizí. Od postupu do třetího kola na tisícovce v Madridu prohrála jedenáct ze třinácti odehraných zápasů. Její zmar na dvorcích pak podškrtlo úvodní kolo US Open proti Claře Burelové, kterou měla „na lopatě“.

Pak ale přišlo absolutní selhání.

Američanka vedla 6:0 a 4:1 se dvěma brejky k dobru. Ač ve druhém dějství držela posléze ještě vedení 5:3 a v devátém gemu mohla podávat na vítězství, prohrála čtyři hry v řadě a muselo se jít do rozhodujícího dějství.

Ve třetím setu se Stephensové nepovedlo dvakrát udržet vedení s výhodou brejku, v deváté hře ale opět prorazila Burelové servis a znovu mohla jít podávat na vítězství. Výsledek byl ale obdobný jako ve druhé sadě.

Američanka se opět nedostala ani k jednomu mečbolu a naopak prohrála tři gemy za sebou, kvůli čemuž se z postupu do druhého kola mohla radovat Burelová.

Stephensová tak zopakovala svůj loňský výsledek na US Open, kdy rovněž skončila v prvním kole. Tehdy ve třech setech podlehla Beatriz Haddad Maiové. Od svého triumfu na US Open v roce 2017 se v New Yorku už pouze jednou probojovala do čtvrtfinále. V letech 2020 a 2021 alespoň vybojovala postupy do třetího kola.