Šampionka na malém kurtu. Krejčíková vyzrála na hluk a vysvětlila překvapivou volbu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – První krok splněn. Barbora Krejčíková se na výhru v úvodním kole US Open nadřela, španělská kvalifikantka Marina Bassolsová s ní na menším dvorci číslo 5 před skromným publikem dlouho držela krok. Až v tiebreaku první sady prokázala Krejčíková svou vyšší herní úroveň a zkušenosti, které nasbírala v mnoha grandslamových bitvách. Na turnajích velké čtyřky tak wimbledonská šampionka zapsala už osmou výhru v řadě.

Pořadatelé nasadili Barboru Krejčíkovou nečekaně na menší dvorec, kde ji mohly naživo sledovat „pouze“ stovky fanoušků. Česká hvězda předvedla v komorní atmosféře slušný výkon, který ozdobila hlavně vydařeným závěrem hodinu a půl dlouhého zápasu.

„Miluju hrát na větších kurtech. Potřebuju se dostat dál, vyhrát nějaké zápasy a pak se snad dostanu na největší kurty,“ zmínila Krejčíková, které na pětce příliš neseděl hluk z okolních dvorců.

„Je to nepříjemné. Je tam hodně pohybu ze všech stran, člověk slyší hlášení aut, servis, time. Pořád se tam něco děje a je důležité se soustředit sama na sebe, na svůj kurt a hrát všechny míče, protože někdy slyšíte aut, ale není to na vašem kurtu,“ přiblížila dvojnásobná grandslamová šampionka ze dvouhry.

Pro Krejčíkovou, jež před US Open vynechala tisícovky v Torontu a Cincinnati, se jednalo o první zápas na tvrdém povrchu od únorového turnaje v Abú Zabí. I proto jí trvalo, než se dostala do řádného tempa.

„Utkání bylo těžké. Ale čekala jsem, že to tak bude,“ netajila světová osmička. „Dlouho jsem na betonu nehrála. I teď jsem měla pauzu, více jsme trénovali, takže jsem vypadla ze zápasového rytmu. Ona tu naopak třikrát vyhrála. Jsem ráda, že i když se mi v prvním setu nedařilo a prohrávala jsem, podařilo se mi to uhrát.“

Krejčíková se na letošním US Open odhodlala k velkému kroku. Po řadě zkušeností, kdy na grandslamu absolvovala dvouhru i čtyřhru do závěrečných kol, tentokrát ženskou párovou disciplínu překvapivě vynechá. Tím jistě nepotěšila svou německou parťačku Lauru Siegemundovou, s níž usilují o účast na Turnaji mistryň.

„Rozhodování bylo moc složité. Teď ale prostě cítím, že si potřebuju víc odpočinout. Je toho moc, už to nezvládám tak, jak tři nebo čtyři roky zpátky. Potřebuju líp zregenerovat, abych se udržela zdravá. Na tomto turnaji se zkusím soustředit na singla a uvidím, jak to zafunguje,“ vyhlíží česká tenistka.

Na US Open ale přece jen do druhé disciplíny nastoupí, konkrétně do smíšené čtyřhry. „Budu hrát s Matthewem Ebdenem, oslovil mě,“ prozradila rodačka z Ivančic.

A že se jedná o pořádně kvalitního parťáka! Australan Ebden se řadí k nejlepším deblovým specialistům současnosti. Na kontě má grandslamové trofeje z Wimbledonu 2022 a Australian Open 2024, s krajanem Johnem Peersem navíc nedávno získali zlato na olympiádě v Paříži.

Společně s Krejčíkovou, pyšnící se třemi grandslamovými vavříny z mixu na Australian Open (2019–2021), tedy jistě můžou pomýšlet na kvalitní výsledek. Pro Češku je ovšem hlavní misí dvouhra, v níž by chtěla vylepšit své newyorské maximum. Tím je čtvrtfinále z roku 2021.

US Open, New York (USA, 75 000 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
BARBORA KREJČÍKOVÁ (8.) – Marina Bassolsová (ESP, 114.) 7:6(3), 6:2