Tříhodinové derby v Krakově vyhrála Ševčíková. Slaví premiérový titul

- Jan Vojkůvka

Polský Krakov byl v neděli na tamním turnaji ITF svědkem českého finálového derby. Šestadvacetiletá Linda Ševčíková (867.) dokázala v souboji o titul udolat po třech hodinách a šesti minutách kvalifikantu Karolínu Vlčkovou (1195.), kterou porazila 6:3, 2:6, 6:4. Pro Ševčíkovou se jedná o její první singlový titul v kariéře.

Ševčíková doposud na profesionálním okruhu sbírala vavříny pouze ve čtyřhře, přičemž v singlu se neprobojovala ani jednou do finále. Své čekání prolomila na polské antuce v Krakově, kde napřed v sobotu vybojovala postup právě do prvního finále ve dvouhře, načež vyhrála svůj pátý kariérní titul ve čtyřhře po boku Maďarky Adrienn Nagyové.

A v neděli pak zkompletovala double, ke deblu totiž přidala i svůj vůbec první titul ze singlu.

Ve finále se Ševčíková utkala se svou krajankou Karolínou Vlčkovou, která v Krakově musela absolvovat dokonce kvalifikaci a rovněž se prokousala do svého prvního singlového finále kariéry.

Duel o titul se protáhl na více než tři hodiny a nabídl hned dvanáct brejků. Zatímco v prvním setu byla úspěšnější Ševčíková, která klíčový brejk vybojovala v osmém gemu, tak ve druhém dějství dominovala Vlčková. Ta se prodrala postupnými krůčky do vedení 5:0, a byť o výhodu jednoho ze dvou brejků v sedmé hře přišla, tak dalším úspěchem na returnu zvýraznila své vedení a vynutila si rozhodující sadu.

Ševčíková se ve třetím setu ujala vedení 3:1, ale náskok neudržela a následovala divoká pasáž, během které si obě tenistky celkem čtyřikrát prorazily podání. Lépe z této pasáže vyšla Ševčíková, která za stavu 5:4 dokázala zápas dopodávat.

Ševčíkové vítězství v Krakově výrazně pomůže ve světovém žebříčku, ve kterém se posune do osmé stovky světa a významně vylepší své kariérní maximum, kterým je 869. místo.