Konec úspěšné spolupráce. Rybakinová se před US Open rozešla s trenérem

- Jan Vojkůvka

Kazachstánská tenistka Jelena Rybakinová před začátkem letošního US Open oznámila, že již nadále nebude spolupracovat se svérázným koučem Stefanem Vukovem. S mužem, který jí pomohl k zisku wimbledonského titulu v roce 2022, ukončila spolupráci po více než pěti letech.

Rybakinová začala s Vukovem spolupracovat v únoru 2019, když byla na chvostu druhé stovky na žebříčku WTA. Postupem času se spojení této dvojice přetvořilo ve veleúspěšnou spolupráci, jelikož z kazachstánské hráčky se stala nejen světová trojka, ale v roce 2022 vyhrála dokonce Wimbledon. Dohromady pod vedením Vukova vyhrála osm titulu, ze kterých byly také dva v kategorii WTA 1000.

Vukov byl mnohokrát kritizován za jeho přístup k Rybakinové, jelikož nechodil pro ostřejší slovo daleko. Tenisová komunita označovala jeho chování za agresivní a toxické, nejvíce pak během semifinálového utkání na Australian Open v roce 2023.

Rybakinová však svého trenéra hájila a naopak tvrdila, že jí jeho přístup v zápasech pomáhá. „Snaží se mi předat svou energii. Jsme oba zcela odlišní lidé, já jsem hodně klidná. Někdy potřebuji do hry dostat emoce a on se mi jen snaží pomoci. Mám pocit, že lidé se jen snaží najít něco, co neexistuje,“ řekla minulý rok.

Také v této sezoně spolupráce Rybakinové a Vukova skvěle fungovala. Pětadvacetiletá Kazachstánka vyhrála tituly v Brisbane, Abú Zabí a ve Stuttgartu, k čemuž přidala čtvrtfinále na Roland Garros, semifinále ve Wimbledonu a také finále na velkých turnajích v Dauhá a Miami.

O to větším překvapením je, že těsně před začátkem US Open oznámila, že už spolu nepracují. „Po pěti letech jsme se Stefanem přestali spolupracovat. Děkuji mu za jeho práci na kurtu a přeji mu vše nejlepší do budoucna. Děkuji za veškerou podporu,“ napsala na sociálních sítích.

Rybakinová vstoupí do US Open v úterý soubojem s Australankou Destanee Aiavaovou. Tentokrát však už bez Stefana Vukova ve svém týmu.