Skalp světové třináctky! Nosková bez ztráty setu postoupila do finále

- Jan Vojkůvka

Linda Nosková si před US Open zahraje o svůj první titul na okruhu WTA! Na pětistovce v mexickém Monterrey ani ve svém čtvrtém utkání neztratila set a světovou třináctku Emmu Navarrovou zdolala za dvě hodiny 7:6(7), 7:5.

„Byl to skvělý zápas od nás obou. Nedala mi žádný fiftýn zadarmo. Už před utkáním jsem věděla, že to bude těsné,“ sdělila Nosková po vítězství nad Navarrovou, která zatím byla pro Češku nejnáročnější soupeřkou na probíhající akci v Monterrey.

Česká tenistka na turnaji porazila napřed v prvním kole Annu Danilinovou, které povolila jen jeden gem, načež 6:4, 7:6 pokořila Číňanku Si-jü Wang. Ve čtvrtfinále překvapivě hladce (dvakrát 6:4) přešla přes Elinu Svitolinovou a mohla začít vymýšlet taktiku na americkou soupeřku, která dlouhodobě patří do širší světové špičky.

Nosková si v prvním setu semifinálového klání hodně pomáhala servisem. Přestože čelila jednomu brejkbolu, dovedla dějství až do tiebreaku, v němž byla neustále o krůček před Navarrovou. Ač tři setboly nedokázala využít, ten čtvrtý za stavu 8:7 už proměnila a ujala se vedení 1:0.

Do druhého setu sice česká hráčka nevstoupila ideálně a poměrně rychle prohrávala 0:2, ale šňůrou čtyř her v řadě skóre bleskově otočila. Výhodu brejku ovšem Nosková neudržela a nechala Navarrovou srovnat na 4:4.

Když už to vypadalo, že i druhý set dospěje do tiebreaku, povedlo se Noskové potřetí v utkání prorazit Američance servis. Stalo se tak ve dvanáctém gemu, v němž uspěla přes dvě shody a utkání zakončila.

Linda Nosková, která se do finále na okruhu WTA probojovala dvakrát už loni, ale v Adelaide ani v Praze vítězství neslavila, si o svůj premiérový titul na nejvyšším okruhu zahraje s Lulu Sunovou. Novozélanďanka, která prošla do vůbec prvního finále na WTA, si s českou tenistkou zahrála už minulý týden v Cincinnati, kde v prvním kole zvítězila ve dvou setech.