Tohle nedopadne dobře, je to šílené, zkritizovala WTA Šwiateková

- Jan Vojkůvka

Iga Šwiateková učinila další zásadní prohlášení ke kalendáři WTA Tour, v němž říká, že kvůli jeho náročnosti „to pro nás hráčky přestává být zábavné“, a zároveň varuje, že pokud se některé věci nezmění, „nedopadne to dobře“. Šwiateková kritizuje tenisový kalendář dlouhodobě, situace z posledních týdnů je však podle ní už skutečně šílená.

Šwiateková, pětinásobná grandslamová šampionka a nejlepší hráčka posledních dvou let, je hlasitou kritičkou kalendáře již delší dobu. Na turnaji WTA 1000 v Cincinnati, který se koná tento týden, však třiadvacetiletá Polka zašla ve své kritice ještě dál.

Nejprve světová jednička označila tenisový kalendář za nejtěžší ze všech sportů a dodala, že místo zlepšování je situace čím dál šílenější. Po utkání s Mirrou Andrejevovou, kterou ve čtvrtfinále porazila 4:6, 6:3, 7:5, se do zástupců WTA opět bez okolků pustila.

„Byla jsem tak trochu zastáncem toho, že bychom neměly být tlačeny k tomu, abychom hrály víc. Samozřejmě o tom přímo my nerozhodujeme, ale určitě si myslím, že máme v sezoně příliš mnoho turnajů,“ řekla Šwiateková pro Sky Sports. „Nedopadne to dobře, protože to prostě dělá tenis pro nás méně zábavným. Řekněme, že samozřejmě ráda hraju na všech těch místech, ale je to dost vyčerpávající.“

Šwiateková nyní narážela zejména na program posledních několika týdnů, kdy se hrály čtyř velké turnaje. Na začátku července šlo o Wimbledon, na konci července o olympijské hry a hned záhy, dva týdny po sobě, o velké akce v Torontu a Cincinnati.

Pokud někdo odehrál alespoň tři z těchto turnajů, tak během zhruba sedmi týdnů prostřídal tři povrchy, tedy trávu, antuku a beton. Což Šwiateková považuje za skutečně drastické.

„Myslím, že by vám to řekla většina hráčů. Zvlášť, když hrajete na vysoké úrovni a jezdíte na velké turnaje. Nemyslím si, že by to tak mělo být. Zasloužíme si možná trochu víc odpočívat. Lidé mě za to budou nenávidět, protože to zní divně, že žádám o odpočinek. Pravdou ale je, že člověk musí držet krok s okruhem,“ dodala Šwiateková s tím, že vynechávat velké turnaje je pro tenistky takřka nemožné, pokud se chtějí vyhnout penalizacím.