Dál se trápí. Světová dvojka v Cincinnati ztroskotala na Putincevové a titul neobhájí

- Jan Vojkůvka

Druhá hráčka světa Coco Gauffová se od svého postupu do semifinále Roland Garros herně trápí. A čím více hraje, tím sestupnější tendenci její výsledky mají. Naposledy na turnaji WTA 1000 v Cincinnati, kde měla obhajovat loňský titul, prohrála hned ve svém prvním zápase, když nestačila na Julii Putincevovou (4:6, 6:2, 4:6).

Dvacetiletá Gauffová si prochází velkou herní krizí v období, kdy se jí to nejméně hodí. Loni totiž touto dobou na dvorcích řádila a vyhrála turnaje ve Washingtonu, Cincinnati a posléze si podmanila i grandslamové US Open.

Od letošního Roland Garros však její výkonnost má sestupnou tendenci. Na trávě v Berlíně sice byla v semifinále, ale ve Wimbledonu skončila v osmifinále, stejně tak na olympijských hrách a minulý týden v Torontu. A v Cincinnati, kde obhajovala spoustu bodů do žebříčku, padla už ve druhém kole (v prvním měla volný los).

Nad její síly byla Kazachstánka Julia Putincevová, která přitom ve třetím setu jejich vzájemného střetnutí prohrávala už 2:4, ale skóre ziskem čtyř gemů otočila a superfavoritku z turnaje vyřadila.

„Jsem na sebe opravdu pyšná. I když diváci fandili Coco, byli ke mně féroví,“ řekla Putincevová po utkání. „Tyhle kurty jsou tak rychlé, že musíte hrát jen instinktivně. A to se mi povedlo.“

Zatímco Putincevová mohla slavit velmi cenný skalp jedné z nejlepších tenistek současnosti, Gauffová má hodně důvodů k přemýšlení. Nejen, že neobhájí v Cincinnati titul, ale před sebou má US Open, kde bude obhajovat hned 2000 bodů ve světovém žebříčku.

Už nyní je jisté, že Gauffová přijde o post světové dvojky, na kterém ji vystřídá Aryna Sabalenková. A po US Open může být ještě hůř, pokud se jí opět nepodaří najít vítězný recept.