Vyhrocené derby! Ital nařkl krajana ze simulování, ten utkání nakonec vzdal

- Filip Lefenda

Druhé kolo podniku ATP 1000 v americkém Cincinnati proti sobě svedlo dva dvaadvacetileté krajany, které od sebe na žebříčku dělí pouhé čtyři pozice. Očekávané italské derby mezi Flaviem Cobollim (31.) a Lucianem Darderim (34.) se ovšem změnilo v nečekaně vyhrocené drama, které musel uklidňovat umpirový rozhodčí.

Darderi nevypadal už od úvodních minut ve své kůži. Prohrál první dva gemy, a velmi rychle tak nabral manko brejku. Po kurtu kulhal a zdálo se, že jej bolí každá výměna.

Navzdory tomu, že byl pohybově limitován, dokázal v dalším průběhu ztrátu dohnat a dokonce se dostal se zatnutými zuby do vedení. To se postupem času přestalo líbit jeho protivníkovi, jenž musel za stavu 4:5 odvracet na podání dokonce setbol.

Při následující výměně stran pak Cobolli naznačil, že Darderi zdravotní problémy pouze předstírá. To druhého jmenovaného pořádně rozlítilo a vehementně si na krajanovo chování stěžoval u umpirového rozhodčího Alessandra Germaniho – shodou okolností dalšího Itala.

Vyrovnané dějství nakonec vygradovalo tiebreakem, v němž zvítězil poměrem 7:4 přeci jen favorizovaný Cobolli. Ve druhém setu se pak stav Darderiho ještě zhoršil. Od stavu 1:1 prohrál osm výměn v řadě a rozhodl se v klání dále nepokračovat.

Podání rukou na síti bylo v podání obou hráčů hodně vlažné. Darderi se od svého soupeře rychle odvrátil. Cobolli se pak ještě vydal k lavičce s omluvou, Darderi ji ale na zřetel příliš nebral.

Po skreči rozvedl Luciano Darderi své problémy na Instagramu. „Po výhře v prvním kole jsem byl nadšený, že si můžu v tom druhém zahrát s Cobollim. Bohužel mi po probuzení od rána nebylo dobře. Před utkáním jsem musel vyhledat lékaře,“ přiznal vítěz únorového podniku ATP v Córdobě.

„Nechtěl jsem z turnaje odstoupit. Zkusil jsem ze sebe vydat to nejlepší až do doby, než jsem pocítil, že už to fyzicky dál nezvládnu. I když je pro mě odstoupení ze zápasu zklamáním, uvědomuji si, že se musím starat především o vlastní zdraví,“ odmítl simulování Darderi.