Smutný rekord na okruhu WTA i ATP: Číňanka prohrála 22. zápas v řadě

- Radek Štohl

O takovou negativní sérii nikdo nestojí. Zvláště, když překonáte smutný primát. Číňanka Šuaj Čang (689.) ve středu na prestižním turnaji v Cincinnati prohrála už 22. singlový zápas v řadě, čímž natáhla nelichotivou bilanci na okruhu WTA. Překonala však i 24 let starý rekord z okruhu ATP.

Čang se v minulosti ocitla na 22. místě žebříčku dvouhry. Dvakrát dokráčela do čtvrtfinále grandslamu, na což dosáhla na Australian Open 2016 a ve Wimbledonu 2019. Momentálně však řeší mnohem jiné tenisové starosti, pohybuje se až na konci sedmé stovky rankingu.

Ještě loni v lednu přitom pětatřicetiletá tenistka došla do osmifinále Australian Open, následně vyhrála i jedno utkání na turnaji v Lyonu, 31. ledna přehrála Američanku Madison Brengleovou. Od té doby to však s ní jde z kopce.

Do konce minulého kalendářního roku prohrála všechny zápasy, získala pouhé čtyři sety! Začátkem letošního března padla na prestižní akci v Indian Wells už poosmnácté za sebou, čímž překonala nelichotivou bilanci, kterou držela Nizozemka Arantxa Rusová.

Následně nezvládla další čtyři duely, včetně toho dnešního. V úvodním kole v Cincinnati prohrála s Dianou Šnajderovou (20.) po sadách 1:6, 4:6, čímž padla už podvaadvacáté za sebou. Tím překonala i rekord z okruhu ATP, jenž dosud držel Američan Vince Spadea. Někdejší 18. hráč žebříčku dvouhry od října 1999 do června 2000 prohrál 21 zápasů.