Potlesk pro Kopřivu! V Polsku se vzdal sportovně dvou setbolů

- Filip Lefenda

Vít Kopřiva je tento týden nejvýše nasazeným tenistou na challengeru v polských Kozerkách. Na tamějším tvrdém povrchu začal v úterý očekávanou výhrou 6:4 a 6:3 nad domácím držitelem divoké karty Martynem Pawelskim. Čech se v duelu blýskl krásným gestem fair play, když odmítl dva setboly a přiznal zpětně soupeři dobrý míč.

Kopřiva se za stavu 1:2 v úvodním setu nadechl k úctyhodné šňůře osmnácti vyhraných výměn v řadě. Vše nasvědčovalo tomu, že si pohodlně dokráčí pro zisk dějství. Za stavu 5:2 ale promarnil náskok 40:15 a o podání přišel. Stejným vedením disponoval chvíli poté i na returnu.

„Je to 15:40? Podle mě je stav 30:30,“ podivoval se směrem k umpirové rozhodčí Kopřiva. „Ano, je to 15:40. Za stavu 0:15 zahrál soupeř dvojchybu,“ odpověděla Morgane Laraová.

„On to byl aut?“ ptal se Čech. „Ano, druhý servis byl čárovým rozhodčím zahlášen jako špatný,“ vysvětlovala sudí. „Aha. Míč byl ale dobrý, na čáře. Hraji, jako kdyby to bylo po třiceti. Nevím, jaká jsou v tomto směru pravidla...“ překvapil zřejmě i samotného Pawelského Kopřiva.

„Za mě je stav 15:40. Pokud jsi viděl míč v kurtu, mohu ti fiftýn sebrat a bude to 30:30,“ navrhla rozhodčí.

„Jasně, byl to dobrý míč,“ potvrdil Kopřiva a vysloužil si potlesk svého soupeře i přítomných diváků na tribunách. Celou situaci lze zhlédnout na videu přibližně od času 48:45.

Český favorit o gem následně přišel. Nečekaně dramatickou koncovku setu zvládl až v dalším gemu skrze shodu. Ve druhém dějství už si vítěz tří challengerů došel pro pohodlný postup do osmifinále. V tom ve středu po poledni přehrál 6:3 a 7:5 dalšího Poláka Filipa Peliwa a probojoval se poprvé v sezoně do čtvrtfinále.