Pozice outsidera? Ideální! Australan skolil v Montréalu další favority a je ve finále

- Marek Bartošík

Před začátkem turnaje kategorie ATP Masters 1000 v kanadském Montréalu mohl sotva někdo tušit, že do finále pronikne Alexei Popyrin. Pětadvacetiletý Australan vyřadil během náročného nedělního programu nejprve Huberta Hurkacze a poté vyzrál i na rozjetého Sebastiana Kordu.

Víte, co mají společného Tomáš Macháč, Ben Shelton, Grigor Dimitrov, Hubert Hurkacz a Sebastian Korda? Všichni byli na právě hrané tisícovce v Montréalu kurzovými favority proti Alexeiovi Popyrinovi, ani jeden se ale výhry nad australským dlouhánem nedočkal.

Nenasazený Popyrin, který před začátkem turnaje figuroval až na 62. místě, přitom do Kanady neodlétal v ideální formě. Na pařížské olympiádě si sice zahrál slušné osmifinále, na předchozím turnaji v Umagu však ztroskotal při pokusu o obhajobu hned v prvním kole na Jakubovi Menšíkovi.

V předchozích měsících roku bylo pro Australana nejlepším výsledkem semifinále z Dauhá. V kariéře získal na elitním okruhu už dva tituly, zároveň má ale na něm negativní zápasové skóre a na Masters byl dosud pouze jedinkrát ve čtvrtfinále (Cincinnati 2023). Finálová účast v Montréalu je tedy pro rodáka ze Sydney životním výsledkem.

„Znamená to pro mě všechno… Upřímně, je to pro mě úžasný úspěch. Někdy se musíte sami poplácat po zádech,“ zářil spokojeností Popyrin, který v semifinále přehrál šampiona z Washingtonu Sebastiana Kordu poměrem 7:6(0) a 6:3.

Ještě předtím udolal Popyrin ve čtvrtfinále, jež se kvůli nepřízni počasí hrálo ve stejný den jako semifinále, polského servismana Huberta Hurkacze po setech 3:6, 7:6(5) a 7:5. Australan dokázal svého soupeře přestřílet na esa poměrem 11:8.

Ve finále na něj čeká ruský bombarďák Andrej Rubljov, který už letos ovládl antukové Masters v Madridu. Právě na oranžové drti se oba tenisté utkali v dubnu v Monte Carlu, kde byl úspěšnější Popyrin (6:4, 6:4).

Favoritem pondělního utkání je ovšem světová šestka Rubljov. Popyrin vstoupí do závěrečného utkání turnaje s jistotou, že bude v žebříčku nejhůře třicátý. Jestliže by si dokráčel až pro titul, byl by dokonce na 23. místě.