Více času na odpočinek před US Open. Djokovič nebude obhajovat titul na americkém Masters

- Jan Vojkůvka

Takřka čtyřhodinová bitva, kterou svedli loni ve finále Masters v americkém Cincinnati Novak Djokovič s Carlosem Alcarazem, se letos určitě opakovat nebude. Srbská superhvězda se totiž rozhodla vedle Masters v Montréalu vynechat i velký americký turnaj.

Djokovič loni v Cincinnati vybojoval tisíc bodů do žebříčku ATP, když ve finále udolal Alcaraze 5:7, 7:6, 7:6. Souboj, který trval tři hodiny a 49 minut, byl ozdobou celého turnaje, avšak letos k odvetě nedojde.

Djokovič si minulý týden splnil sen a vyhrál olympijské hry v Paříži, když ve finále porazil v další napínavé bitvě Alcaraze, tentokrát ve dvou tiebreacích, čímž mu oplatil porážku z finále nedávného Wimbledonu. Po zisku vysněného zlata se rozhodl, že neodcestuje do Kanady na turnaj v Montréalu a po dalším přemýšlení usoudil, že nebude hrát ani v Cincinnati.

„Jistě chápeme, že po olympijském triumfu by se jednalo o velmi rychlý přesun na jiný povrch, pokud by musel přicestovat do Cincinnati,“ vydal prohlášení turnajový ředitel Masters v Cincinnati Bob Moran. „Jeho loňská jízda za titulem zde byla tak nezapomenutelná. Už se nemůžeme dočkat, až ho opět brzy uvidíme na kurtu.“

Rozhodnutí vynechat Cincinnati se negativně promítne do světového žebříčku. Djokovič přijde o tisíc bodů a pravděpodobně klesne na třetí místo světa. Na konci srpna jej však čeká mnohem důležitější turnaj, kterým je US Open. V New Yorku bude rovněž obhajovat loňský triumf.