Překvapení v Rumunsku: Černý vyřadil o 500 míst výše postaveného Argentince

- Radek Štohl

Dosáhl na překvapivý výsledek, probojoval se do osmifinále. Matyáš Černý (1022.) v prvním kole patnáctky v rumunském městě Curtea de Arges skolil favorizovaného Argentince Leonarda Aboiana (551.). Třetího nasazeného po necelých dvou hodinách hry porazil po sadách 6:4, 6:3.

Černý na přelomu května a června postoupil do finále patnáctky v Gyule. V Maďarsku mimo jiné vyřadil Miloše Karola (683.), v cestě za premiérovým titulem ho zastavil Peter Fajta (696.). S někdejším hráčem elitní pětistovky padl ve dvou sadách.

Od té doby se ještě ocitl v jednom čtvrtfinále. Na tento milník by rád navázal v Rumunsku, kde na úvod překvapivě vyřadil třetího nasazeného Aboiana.

Dvaadvacetiletý český tenista do zápasu vstoupil ztrátou servisu, okamžitě ale získal rebrejk. Za stavu 5:4 na returnu využil třetí setbol a urval první sadu. 

Ve druhém dějství se rychle ujal vedení 3:0. Soupeř sice v polovině setu prolomil Čechovi podání, Černý ovšem po druhém rebrejku v utkání vybojoval náskok 5:3. Následně čistou hrou udržel servis a postoupil mezi šestnáct nejlepších singlistů turnaje.

Matyáš Černý, jenž v minulosti již nakoukl do nejlepší tisícovky, bude v osmifinále čelit dalšímu Argentinci Valentinu Baselovi (1304.). Ten začal turnaj už v kvalifikaci.

ITF World Tennis Tour

M15 Curtea de Arges (muži, ROU, 15 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
Leonardo Aboian (ARG, 551.) – MATYÁŠ ČERNÝ (1022.) 4:6, 3:6