Argentinské tenistky se zapletly se sázkařskou mafií. Trest je neminul

- Michal Hladký

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) ve svém úterním prohlášení informovala o potrestání jednatřicetiletých argentinských tenistek Meliny Ferrerové a Sofíe Luiniové, kterým bylo prokázáno zapojení do sázkařských podvodů. Své zápasy prodávaly pro belgickou organizovanou skupinu vedenou nedávno odsouzeným arménským imigrantem Grigorem Sargsjanem.

Melina Ferrerová, někdejší 731. teniska světového žebříčku, byla shledána vinnou z manipulací tří svých zápasů v letech 2017 a 2018. Činnost jí byla pozastavena na tři roky, navíc musí zaplatit pokutu ve výši 15 000 amerických dolarů.

Sofía Luiniová, jejíž žebříčkové maximum činí 492. pozice, se během stejného časového úseku dopustila manipulací se šesti svými zápasy. ITIA jí vyměřila stopku na sedm let a pokutu 30 000 amerických dolarů.

Profesionální tenisové kariéry obou argentinských tenistek to však už neovlivní. Luiniová se na okruhu objevila naposledy před dvěma lety, Ferrerová pak dokonce před pěti.

Ferrerová i Luiniová se podle ITIA zapletly s belgickou sázkařskou mafií, kterou vedl arménský imigrant Grigor Sargsjan. „The Maestro“, jak se mu přezdívalo, byl vloni odsouzen k trestu odnětí svobody na pět let.

Podle dostupných informací spolupracovalo se Sargsjanem více než 180 tenistů a tenistek z celého světa. Serveru The Washington Post se podařilo identifikovat 105 z nich, přičemž ani jeden nebyl české národnosti.