KOMENTÁŘ: Siniaková si zaslouží obrovské uznání! Zůstává nedoceněna

- Radek Štohl

Nachází se ve stínu jiných hvězd, přitom možná září více než některé z nich. Kateřina Siniaková olympijským triumfem z mixu potvrdila své výsostné postavení v bílém sportu. Přesto nejen v očích české veřejnosti zůstává hodně nedoceněna. A to dost neoprávněně.

Kdybychom měli za poslední dekádu jmenovat nejlepší české tenistky, patrně bychom se shodli na jménech Petry Kvitové, Barbory Strýcové, Karolíny Plíškové nebo Barbory Krejčíkové. Kateřina Siniaková by v tomto výčtu s největší pravděpodobností chyběla. Přitom je to velká škoda.

Rodačka z Hradce Králové teprve před čtvrt rokem oslavila 28. narozeniny, velkou část kariéry ještě má před sebou. O té deblové ani nemluvě, na vysoké úrovni v ní může figurovat dalších deset let. Už teď však má za sebou obrovské úspěchy.

V ženském deblu vybojovala devět trofejí z turnajů velké čtyřky, zkompletovala kariérní grandslam. Na třech těchto akcích dominovala minimálně dvakrát. Vybojovala také titul z Turnaje mistryň, na olympiádě zlato ze ženské a smíšené čtyřhry. Na kontě má i triumf z Fed Cupu. V čele deblového žebříčku díky dlouholeté parťačce Barboře Krejčíkové dosud strávila 115 týdnů, tedy více než dva roky.

Sympatická Češka během kariéry dosáhla na všechny možné milníky. Svoji dominanci navíc potvrdila i po tenisovém rozchodu s Krejčíkovou, na letošním Roland Garros slavila s Coco Gauffovou, ve Wimbledonu s další Američankou Taylor Townsendovou.

Úspěchy Siniakové se možná už v dnešní době berou jako samozřejmost, jakýkoliv dřívější výpadek v turnaji jako velké zklamání. V současné konkurenci je přitom malý zázrak, jak se dokáže s celou špičkou popasovat.

Z pohledu veřejnosti je to však stále pouze čtyřhra, soutěž, která prostě není tolik doceněna. A s tím zároveň ani výsledky české tenistky. Její velikost se ovšem časem zajisté ocení.

Do té doby snad přidá další úspěchy. Zisk dalšího grandslamu by ji v tomto ohledu dostal do elitní desítky otevřené éry, zařadila by se po bok tenisových osobností Billie Jean Kingové nebo Margaret Courtové. Tři trofeje ji dělí od vyrovnání Jany Novotné.

Pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, brzy legendární krajanku dorovná. A kdoví, třeba překoná i sestry Williamsovy se ziskem 14 grandslamových trofejí ze čtyřhry.

To by teprve byl pořádný šrumec.