Djokovič vybojoval vysněné zlato! Zkompletoval kariérní Golden Slam

- Redakce

Novak Djokovič ve 37 letech prolomil čekání a vybojoval zlatou olympijskou medaili! Ve finále mužské dvouhry porazil Carlose Alcaraze. V neděli se nepovedlo získat cenný kov Češkám Karolíně Muchové s Lindou Noskovou, které prohrály utkání o třetí místo ve čtyřhře. Zlaté medaile v deblu získaly Italky Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová.

Djokovič slaví Golden Slam! Vyhrál vysněné zlato
Byl to příběh, který zajímal snad všechny tenisové fanoušky. Dosáhne Novak Djokovič ve 37 letech na vysněné olympijské zlato, které mu stále unikalo? Neděle přinesla odpověď, že ano! Srbská superhvězda zkompletovala kariérní Golden Slam, tedy vítězství na olympijských hrách a všech čtyřech grandslamech, když porazila Carlose Alcaraze 7:6(3), 7:6(2)!

Když se poprvé Novak Djokovič stal světovou jedničkou, Carlosu Alcarazovi bylo pouhých osm let. Než Španěl dospěl, vyhrál Srb vše, co vůbec vyhrát lze. Kromě olympijských her, na těch se mu nepovedlo získat zlato ani z dvouhry, ani ze čtyřhry.

To vše ale změnila pařížská neděle a souboj generací ve finále pod pěti kruhy. Oba tenisté senzačně servírovali a neztratili ani jednou podání. Djokovič odvrátil hned osm brejkbolů, Alcaraz šest.

Oba sety tak musely rozhodovat až tiebreaky. A v nich byl lepší a silnější Djokovič. První tiebreak vyhrál 7:3, ten druhý 7:2 a mohl se začít radovat z dalšího obrovského úspěchu, ve který věřili snad jen on a jeho nejbližší. Ve 37 letech prolomil čekání a získal zlatou olympijskou medaili, o které snil celou profesionální kariéru.

Djokovič, který se radostí rozplakal a schoval hlavu pod ručník, tak nyní vyhrál skutečně všechno, co vyhrát lze. Vítězstvím v Paříži zkompletoval legendární kariérní Golden Slam, který ve dvouhře v historii zkompletovali pouze Steffi Grafová, Rafael Nadal, Andre Agassi a Serena Williamsová. Grafová je pak jedinou, které se povedlo zkompletovat kalendářní Golden Slam během jedné sezony. A to se stále zdá být nepřekonatelným milníkem.

Muchová s Noskovou na medaile nedosáhly
Karolína Muchová a Linda Nosková neuspěly v utkání o třetí místo v soutěži čtyřhry na olympijských hrách v Paříži. V souboji, který začínal v pravé poledne, Češky podlehly Španělkám Cristině Bucsaové a Saře Sorribesové Tormové za 74 minut dvakrát 2:6.

Muchové s Noskovou utekl začátek zápasu. V prvním setu se dopustily dvanácti nevynucených chyb a dvakrát prohrály podání, přičemž se nedostaly ani k jednomu brejkbolu.

Do druhého setu vstoupily české tenistky dvěma ztracenými servisy. Pak sice dokázaly vybojovat jeden rebrejk a snížit na 2:3, ale v dalších třech gemech už triumfovaly pouze Španělky.

Česká tenisová výprava tak z Paříže odjede se zlatými medailemi Tomáše Macháče a Kateřiny Siniakové z mixu a dvěma čtvrtými místy ze čtyřher.

Erraniová s Paoliniovou otočily finále
Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová získaly pro Itálii zlaté olympijské medaile v ženské čtyřhře! Ve finále proti Miře Andrejevové a Dianě Šnajderové sice prohrály první set za pouhých 35 minut, ale pak se jim povedlo hernímu stylu soupeřek přizpůsobit. Italky souboj na pařížské antuce otočily a za 85 minut vyhrály 2:6, 6:1, 10:7.

Program posledního hracího dne olympijských her

Finále dvouhry mužů
Novak Djokovič (SRB, 2.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 7:6(3), 7:6(2)

Finále čtyřhry žen
Erraniová, Paoliniová (obě ITA) – Andrejevová, Šnajderová 2:6, 6:1, 10:7

O 3. místo čtyřhry žen
MUCHOVÁ, NOSKOVÁ – Bucsaová, Sorribesová Tormová (obě ESP) 2:6, 2:6