Britský humor v praxi. Murray zaujal na internetu hláškou i (ne)velkou změnou

- Marek Bartošík

Stylově na olympijském turnaji v Paříži uzavřel Andy Murray svou veleúspěšnou kariéru. Bývalý první tenista žebříčku a dvojnásobný olympijský šampion prohrál po boku Daniela Evanse deblové čtvrtfinále s Američany Taylorem Fritzem a Tommym Paulem. Sedmatřicetiletý Murray se ale po konci kariéry neuzavřel a dal o sobě ihned vědět s typickou dávkou suchého britského humoru.

Když se Andy Murray s vážnou tváří a občasným výkřikem neprohání po tenisových dvorcích, umí být dobrým společníkem a vtipným glosátorem. Důkazem je jeho aktivita na tenisově silné sociální síti X neboli twitteru.

„Stejně jsem neměl tenis nikdy rád,“ napsal 1. srpna, kdy se rozloučil s olympijským turnajem a tím i bohatou tenisovou kariérou.

A britská hvězda svým vtipem trefila hřebík na hlavičku. Dosah příspěvku se zatím vyšplhal na více než 43 milionů, posbíral přes milion lajků, 110 tisíc „retweetů“ a 14 tisíc komentářů, do nichž přispěli i Mardy Fish, Jelena Djokovičová, Tennys Sandgren nebo Iga Šwiateková.

Další Murrayho kousek zůstává ve stínu originálního příspěvku (tweetu). Trojnásobný grandslamový vítěz si změnil popisek svého profilu z varianty „Hraji tenis“ (I play tennis) na „ Hrál jsem tenis“ (I played tennis).

Tam, kde mnozí tenisté a tenistky hrdě vyjmenovávají své profesionální i soukromé úspěchy, si Murray vystačí s lakonickým vyjádřením, jímž by udělal radost příznivcům starověké Sparty.

Jeho alternativní charakteristika by mohla znít třeba takto: šťastně ženatý otec čtyř dětí, vítěz US Open 2012, Wimbledonu 2013 a 2016, bývalá světová jednička, dvojnásobný olympijský vítěz (2012, 2016), majitel 46 trofejí z elitního okruhu.

To je vizitka, o které Murray na začátku své tenisové kariéry ani nesnil…