Diskvalifikace za hádku s divákem. Čtvrtfinále ve Washingtonu mělo kontroverzní závěr

- Jan Vojkůvka

Čtvrtfinálový zápas na turnaji ATP ve Washingtonu se chýlil ke svému konci. Ben Shelton si v tiebreaku druhé sady proti Denisovi Shapovalovovi vypracoval tři mečboly. V tu chvíli však bylo utkání přerušeno, jelikož Kanaďan Shapovalov si po třísknutí raketou vyměnil pár nehezkých slov s jedním z diváků. K překvapení obou hráčů došlo na diskvalifikaci a zápas se nedohrál.

Za stavu 3:5 v tiebreaku druhé sady Shapovalov poslal bekhend do sítě, což jej rozzuřilo. Raketou dvakrát třískl o kurt, načež ji nakopl. Ve stejnou chvíli se pustil do ostré výměny názorů s diváky a údajně jim nadával poté, co na něj z tribuny pokřikovali.

Bylo těžké rozluštit, co která strana přesně řekla, ačkoli umpirový rozhodčí neztrácel čas a zápas přerušil.

Shapovalovovi byl za slovní urážky diváka udělen přestupek proti kodexu a k velké frustraci obou tenistů byl přivolán supervizor ATP, aby situaci vyřešil.

Shelton, který měl vítězství na dosah, proti rozhodnutí sudího protestoval a chtěl, aby se zápas dohrál. Argumentoval tím, že během celého zápasu také zaslechl, jak některý z diváků na Kanaďana pokřikuje.

Jeho prosba nebyla vyslyšena. Stejně jako protesty Shapovalova, jenž zpochybnil potřebu přivolání supervizora, protože se domníval, že má právo divákovi (či divákům) vyhubovat za jeho (jejich) chování.

V důsledku tohoto vyhubování však byl kanadský tenista, jenž se na diváky během kariéry neobořil poprvé, nakonec diskvalifikován. Přišel o všechny vyhrané prize money a také o body, které postupem do čtvrtfinále získal.