Snad budeme zlatí, přejí si Macháč se Siniakovou. Finále je čeká už v pátek večer

- Jan Vojkůvka

Perfektní olympijský turnaj ve smíšené čtyřhře absolvují Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková. Ve třech zápasech ještě neztratili ani jeden set a čtvrteční večerní výhrou nad Kanaďany Augerem-Aliassimem a Dabrowskou (6:3, 6:3) si zajistili olympijskou medaili. Jestli bude zlatá, nebo stříbrná, se rozhodne už v pátek večer, kdy narazí na čínské tenisty Č'-čena Čanga a Sin-jü Wang.

„Jsem hrozně moc ráda, že Česku přineseme medaile,“ zářila Siniaková po vítězném semifinále. Pro českou výpravu v Paříži se jejich postup do finále mixu stal vůbec první jistotou medaile na celých hrách. „Vypadá to, že máme trošku smolíka. Všem sportovcům to nějak utíká, prokluzuje mezi prsty,“ cituje její vyjádření iDnes.cz.

Semifinálové klání proti Felixovi Augerovi-Aliassimeovi a Gabriele Dabrowské se na první pohled mohlo zdát jako tahem na jednu bránu. Tak jednoduché to však samozřejmě nebylo, vždyť Kanaďani si vypracovali hned osm brejkbolů. Jenže české duo dokázalo až na jeden všechny ostatní eliminovat.

Klíčovou se ukázala šňůra sedmi gemů za stavu 2:3 v prvním setu, po které se Češi ujali vedení 1:0 na sety a ve druhém dějství 3:0. Zápas pak dokázali postupnými krůčky dopodávat a zajistit si postup do finále. „Když vidíte, jak míček letí do autu nebo do sítě, tak jako první vnímáte úlevu, že máte zápas za sebou a že se vám povedlo vyhrát. A pak teprve přijde radost. Aspoň já to takhle mám,“ vyprávěl šťastný Macháč.

Finále bude zejména pro něj hodně pikantní. Na druhé straně kurtu bude stát jeho kamarád a deblový parťák Č'-čen Čang. Toho vyřadil už v prvním kole dvouhry. „Kdybychom ho vystřelili i ve finále, asi už mě nebude mít tak rád,“ smál se.

Finále, které podle programu začíná ve 20:30 na centrálním kurtu, bude pro českou dvojici náročné i kvůli předchozímu nabušenému programu. Oba se ale shodují, že do něj hodlají vložit poslední zbytky energie. „Myslím, že je fajn, že medaili máme jistou, takže nemusíme být tak nervózní, jako kdybychom bojovali o bronz. Každopádně to bude náročné, ale na kurtu se pokusíme nechat všechno,“ řekla Siniaková.

„Užiju si to, protože medaili máme jistou, což byl hlavní cíl. Jsme rádi, že jsme semifinále dotáhli, a doufejme, že budeme zlatí,“ dodal Macháč.